• Varför inte jag?

  Ikväll är det dags att presentera Tina Persson, Hälsoinspiratören, som förra sommaren var en ny bekantskap för 20150314mig. Hon skrev då under rubriken,  ”Vad är meningen med mitt liv?”. Tina är värmlänningen som numera är bosatt i Luleå. Hon gillar att snurra fart på folks tankar samt att kolla den mentala hörapparaten så den är inställd på en positiv frekvens för att få ut mer av livet. Ett litet steg kommer att förändra vår livsresa stort det har hon upplevt själv och det delar hon gärna med sig av som föreläsare och krönikör.

  Patricka Tudor-Sandahl sa det så bra när något händer oss ”Varför jag?”, men varför inte? Idag är det väldigt vanligt. Ca 20 kvinnor varje dag insjuknar och nästan en tredjedel får beskedet bröstcancer.

  Så varför inte jag, tänkte jag när det hela hade landat hos mig.
  Min höst hade varit mentalt intensiv, så när pärlan dök upp behövde jag hitta lite extra mod att lyfta luren för att beställa en tid. När det äntligen var gjort kände jag mig oerhört stolt och därefter var det bara att invänta en remiss. Några veckor gick och där kom den! Remissen. Jag skakade som ett asplöv inombords, men efter mitt första besök gick allt väldigt snabbt och mitt i min rädsla tog jag beslutet att som ett litet barn lita på de som kan utan att tveka ett enda steg.

  Min resa kan inte jämföras med någon annans med prognosen bröstcancer, men jag får ändå genomgå en resa precis som så många andra.

  Nu var det dags! 12 december 2014
  När operationen var över var jag så stolt över mig själv, även om jag var orolig och det var lite skrämmande när jag kom hem. Dom hade sagt att det är bra att ha någon i sin närhet, men vem, var min första tanke! Jag har ingen familj eller släkt inom räckhåll, men så insåg jag att jag såg bara hinder och inte möjligheterna i mina vänner. Dom fanns där mitt framför min näsa och jag är så tacksam för det. Ingenting är omöjligt, det är bara lite för svårt att våga fråga för det mesta.

  Ett litet steg i taget…
  Allt vad det här innebar fyllde mig med rädsla som kokade över, bara att somna för natten skakade om mig både till kropp, knopp och själ. Här är jag alldeles själv, ingen som märker om något händer. Den känslan har nog varit den jobbigaste, så med mobilen vid min huvudkudde sa jag god natt och beslutade mig för att våga sova kväll efter kväll med tacksamhet och kärlek till livet.

  Rädsla är en av våra största bovar i våra liv och jag är inget undantag även om jag har arbetat med mig själv i många år. Men det jag idag har är verktyg och trygghet att våga möta min rädsla, även när den attackerar mig hårt både i mina tankar och med en skrikande kropp.

  ”Ett steg i taget även om så litet. Fyll det med tacksamhet och kärlek och du vet aldrig vilka äventyr det kommer att ta dig med på!” (Tinas Tankar)

  Operationen var över och läkaren talade om att nu var det hemska borta, men det är lätt att inte höra allt utan för 20150310_092041mig var det bara början på en resa där jag fortfarande var sjuk. Nu var det dags för rehabilitering och för min del innebar det att fara ner till Umeå för strålbehandling då dom inte erbjöd det på mitt hemmasjukhus. Umeå 30 mil enkel väg för ca 10 minuters behandling per dag måndag till fredag det kändes otroligt, men insåg också möjligheten. Nu skulle jag vara sjukskriven under fem veckor så ta vara på tiden, var delaktig, var här och nu, var nyfiken och ta hand om mig själv.

  Nu var det äntligen dags den 10 februari stod på tur!
  Första resan innehöll ett besök hos läkaren och den andra för inställning för min behandling. Med darrande ben gick jag från patienthotellet genom detta stora sjukhus till avdelning QB för mitt läkarbesök.

  Allt jag kände var stor skräck för vita rockar och sjukhus här ville jag verkligen inte vara!
  Efteråt gömde jag mig på mitt rum liten och rädd ”VARFÖR JAG?”

  Mitt andra besök visade sig innebära att jag för första gången någonsin skulle bli tatuerad, även om det endast innebar tre små prickar. Därefter använde dom tuschpenna och gjorde flera streck och kryss lite här och var på min bröstkorg. Jag kände mig som en målarduk som skulle bli ett konstverk och allt kändes lite småkomiskt mitt i allt som hände.

  När genomgången var slut kände jag hur ett helt lass av rädsla släppte taget om mina axlar. Här blev jag omhändertagen av omtänksamma människor som kände igen min rädsla och oro i allt som hände. Här kunde jag vara trygg, så ut från avdelningen gick jag med ett leende på mina läppar av lättnad, och nu skulle jag också få fara hem.

   Med alla depåer påfyllda, med tacksamhet och kärlek tog jag bussen  än en gång20150304_141229 till Umeå och nu skulle vi sätta igång. Jag funderade på hur skulle det kännas och hur skulle jag må?

  Jag kände mig oerhört stolt när jag hade fått min första strålbehandling nu var det bara 15 kvar! Själva behandlingen var inte på något sätt otäck och den gick väldigt fort, så direkt efter gick jag till mitt rum och lät den få jobba vidare ett tag till.

  Jag ville tacka livet för möjligheten som jag fick! Ta hand om tiden
  och fira på vägen!

  Jag hade satt upp mål att våga vara nyfiken, upptäcka nya sidor av mig själv och delta här och nu! Jag hade bestämt att fira som med en blombukett eller en härlig danskväll. Jag tycker nog att jag har lyckats rätt bra. Jag gick in i en bubbla medveten och nyfiken mitt i all rädsla som ruskade om mig titt som tätt.

  Så varför inte jag?
  En dag fick jag beskedet ”Tina du har bröstcancer”. Det tog ett tag innan polletten föll på plats. Jag? Men jag känner mig ju inte sjuk! Det var svårt att förstå att jag kunde vara sjuk när jag kände mig så frisk.

  Här och nu, tiden gick ändå fort! Så med tacksamhet och oerhört mycket kärlek till livet har jag tagit ett steg i taget och resan fortsätter än. När Umeåtiden var slut i mitten av mars började en ny resa fem år med hormontablett. 5 ÅR! Inte klokt så läskigt, men varje morgon tar jag min kärlekstablett för den tar hand om mig och med kärlek vill jag ta hand om min kropp.

  PS: Resan fortsätter varje dag och just nu så här i början på juli jobbar jag på att återta mitt liv och tala om för den att du är frisk. Det går bra vissa dagar och vissa stunder, men så ligger jag där och skakar vågar jag tro? Tänk vad tankar kan spela oss många spratt.

  Det här var en del av min resa, vill du läsa de fortsatta krönikorna så finns dom på min hemsida Friskoteket.

  Hälsoinspiratören Tina Persson Luleå

  Tack Tina! Jag tänker tankar av kärlek och hälsa i din riktning. <3
  Inger

  Inlägg taggade med , , ,

7 svar

 1. Liv skriver:

  Tina, underbara du. Inte för att jag känner dig men för att du så modigt delar och vänder mina perspektiv. Kärlekstablett, bara ordet men även perspektivet och attityden får mig att känna att vilken skillnad det gör om man ser på det så. Vilket viktigt inlägg och vad fint att du delar din upplevelse även om det är din och alla har sin egen.. och jag tror att man ibland ska bli bättre på att ställa sig frågan, varför inte jag? Ha en fin sommar!
  /Liv

  • Tina skriver:

   Tack Liv för dina ord, det värmer hjärtat! Att skriva hjälper mig och jag har insett att jag kan hjälpa andra med mina tankar och mina ord för att hitta en vinkling som kan ta dig ur ett negativt tänkt.

   Det finns mer att läsa i mina 7 krönikor som jag fick publicerade här i den tidning jag skriver åt här i Norrbotten.

 2. Johanna skriver:

  Tack för att du delar med dig. Här sitter jag och gråter vid köksbordet. Det är så fint få ta del av ärliga tankar och hur din resa varit.

  Stora kramar från mig!

  • Tina skriver:

   Tack Johanna för dina ord, det värmer hjärtat! Eftersom jag har hittat kärleken i att skriva och skriver åt en tidning här i Norrbotten och hon frågade vill du skriva om det här blev möjligheten så bra. Det kändes rätt att summera lite av detta vid det här tillfället och att mer finns att läsa i mina 7 krönikor som jag fick publicerade här i den tidning jag skriver åt här i Norrbotten.

 3. […] kontakterna så henne vakar jag lite extra över. Nu ska vi få ta del av en personlig resa. Tina Persson Hälsoinspiratören från Luleå. Hon skriver små fina böcker med klokskaper i, inte större än […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *