• – Nej jag har inga förväntningar…

  2012-07-06 14.20.40

  Ska du snart iväg på semester? Har du sett framför dig att du ligger i en hammock och dåsar under en veckotidning, på radion skvalar favoritmusiken från en sommarpratare du inte trodde kunde vara rolig? Eller står du i fiskestövlar i en strid ström och drar upp största fisken? Allt det här är förväntningar. Dina förväntningar om vad du vill uppleva och känna under semestern, det här är vad du vill se tillbaka på i höst. Ska du semestra ensam kommer dina förväntningar infrias så länge du tar ansvar för att tänka dem och planera därefter. Ska du semestra ihop med någon, eller kanske flera stycken? Fundera en stund på ditt sällskap… Vad tror du de förväntar sig? Samma som du såklart, ni har ju bokat resan till Italiens sydkust ihop, sett ut huset och övat glosor! Klart vi vill samma sak! Eller…

  Bästa receptet för att inte återvända efter semestern med en smak av besvikelse är att prata om förväntningar med ditt semestersällskap. Besvikelser är alltid ett resultat av outalade förväntningar, alltid! Vi tycker vi känner varandra så väl, men utgår ändå från oss själva och vår uppfattning om den andre. För en lyckad semester ihop behöver ni alltså prata om era förväntningar.

  • Börja med frågeställningen, vilka är dina förväntningar och vilka är mina förväntningar?
  • Skriv ner på varsitt papper och gå sedan igenom dem tillsammans.
  • Visar det sig att ni har vitt skilda förväntningar på den redan inbokade resan går ni nu igenom vad ni kan och vill kompromissa om och vad ni kan tänka er att göra var för sig.
  • Ta ansvar för dina egna förväntningar, känn efter vad du kan avstå eller vad som kan ingå i den andres förväntan. Exempelvis, ditt ressällskap vill ställa klockan varje morgon och simma eller löpträna innan frukost. Kan du då sova vidare, väckas när han/hon är tillbaka, göra frukost ihop och du får din lugna kravlösa start på dagen som du förväntat dig?
  • Prova varje förväntan där era önskningar går isär och se hur ni båda kan få det ni behöver men ändå vara tillsammans, möta ert eget behov samt den andres.
  • Har du avstått något på din förväntanslista så har du. Det är du som valt, vill du återinföra det så kan du göra det. Gå inte runt och muttra att du avstått något till förmån för den andre. Då har du inte ta2012-07-01 19.11.58git Ditt ansvar för dina förväntningar och får helt enkelt göra om övningen!
  • Skulle du komma hem och ändå tänka att du är besviken över något, tänk ett varv till på vad uttalade förväntningar är. Vilka lät du bli att uttala och hur gick det med dem?

   

  Lycka till och ha en underbar semester utan besvikelser!

  Inger

  Inlägg taggade med ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *