• Jag – en författare?

  Jeanette-600-900-aboutme

  Välkommen Jeanette Niemi, skrivpedagog och coach, författarcoach. En skrivarkurs förra sommaren med Jeanette som rorsman var obetalbar. Jag lärde mig massor. Coachverktygen användes med stor skicklighet och jag såg både mina och andras texter växa ikapp med författarna själva. Lyhörd och kreativ är de mest självklara ord att beskriva´na med.

   

  I mitt arbete så möter jag varje dag människor med skriv- och bokdrömmar. Människor som lägger ner tid på att skriva. Pengar på att lära sig mer om sitt skrivande. Energi. I mängder. Trots detta är det få av dem som kallar sig författare eller med enkelhet kan säga att de skriver en bok. När jag frågar varför säger de att det känns förmätet. Jämföra sig med de stora namnen. Jag, Ernest Hemingway och Astrid Lindgren. Någon annan som läst på uppger att författare får man bara kalla sig om man skrivit och publicerat två böcker. Ja, det är Författarförbundets regel för att äntra organisationen som ordinarie medlem. Men i övrigt finns inget som hindrar. Bara en mängd olika åsikter om vad en författare är. Och den egna tron på sig själv.

  ”När tvivlen sätter in. Då finns utrymme för utveckling.”
  (Jeanette Niemi)

  Får du mejl från mig så står det här citatet i signaturen. En påminnelse från en svår tid om att när det känns som jobbigast är något nytt på gång att hända. Och än så länge har det bara blivit bättre. Någon gång kanske annorlunda skulle passa bättre som beskrivning men definitivt inte sämre.

  Jag lärde mig tidigt att allt går utom små barn och tennsoldater. Det har hjälpt mig att pinna på genom livet och ofta lämna trötta suckar i mitt kölvatten. Hur orkar du? Hur hinner du?

  Oavsett vad jag ger mig in i så ger jag 100 procent. Uttrycket ”good enough” kom som en revolution i mitt liv när det blev populärt under 90-talet. Jag kan säga att jag fortfarande kämpar med tanken att göra något bara till hälften bra när man kan göra det bra. Lite som den där historien om japanernas fulländning. Ett japanskt tillverkningsföretag fick in en stor beställning och kunden ville skriva in en felmarginal i avtalet. Den japanska leverantören förstod inte riktigt anledningen men ville göra kunden till viljes. De levererade felkomponenterna i en påse tillsammans med leveransen av de beställda produkterna.

  Solros_modRedan i sexårsåldern bestämde jag mig för att bli advokat. Det fick bli min ledstjärna. Jag fick glada och överseende blickar. Någon muttrade ”vi får väl se”. När jag kom upp i tonåren insåg jag att en advokat hjälper skurkarna. Tonårsidealisten i mig fick våndor och jag kastade ut drömmen och stod ensam kvar. Det kom att dröja innan jag vågade uttala vad jag ska bli igen.

  Att rusa på som om allt går kan få förödande konsekvenser. Och det fick det. En dag gick ingenting längre. Jag låg i sängen – sov och grät. Hasade ner på golvet för att krypa till badrummet. Tillbaka till sängen igen. Det är länge sedan, man förstod sig inte på utmattning då. Hade inte kunskap som idag. Jag blev sjukskriven en längre tid och nu började min kamp tillbaka. Som för så många andra.

  Detta blev också vändpunkten för mitt liv. Som för så många andra. Nu började jag ifrågasätta mitt levnadsmönster och lyssna till mina behov. Drömmar som blivit undanlagda i väntan på bättre tider dök upp i mitt inre. Jag vill skriva en bok. Jag vill driva företag. Jag vill studera beteendevetenskap. Jag ville uppleva frihet.

  ”Den som väntar på ett tillfälle förlorar tid.”
  (Giordano Bruno)

  Det har varit en lång väg som sträckt sig över ett och ett halvt decennium och än är det inte klart. Men jag har gått många steg på min stig. I rask takt utbildade jag mig till personal- och beteendevetare, skrivpedagog och coach. Jag har också utbildat mig inom kreativt skrivande och skrivit två manus som nu letar förlag. Det har stärkt mig.
  Det-jag-fokuserar-pa-vaxer

  När jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist från min anställning vid Telia Sonera efter tjugofem år blev jag livrädd – och överlycklig. Jag skred till verket och drog i gång mitt företag Kreationslotsen. Idag arbetar jag med att hjälpa människor förverkliga sina bokdrömmar. Jag gör det jag vill. Och jag gör det för att jag vill. När man startar företag får man ofta höra att det ”är svårt” och ”det går inte att leva på”. Det är klart att även jag hörde de där olyckskraxarna men jag lyssnade inte på det. Jag tänkte ”allt går …”, byggde och justerade. Skapade och lärde mig nytt. Det gör jag fortfarande. Att lyckas få firman att fungera, kunderna att köpa var de stora utmaningarna men jag ser att det går. Det har stärkt mig.

  När jag läser i kursutvärderingarna att ”jag vågar säga att jag skriver en bok nu” eller ”nu vet jag att jag kan skriva en bok” så värmer det mitt hjärta. På riktigt. Jag vet hur det känns att lyssna på sin inre röst och att våga möta utmaningarna som krävs för att få uppleva att en dröm går i uppfyllelse. Jag vet hur viktigt det är att ta sig själv på allvar och att ha någon som tror på en. Jag tror på människans egen kraft och därför är det inte svårt att tro på varje författare som säger sig vilja skriva en bok. Och som skriver.

  ”Anyone who says he wants to be a writer and isn’t writing, doesn’t.”
  (Ernest Hemingway)

  Inspiration-ge-aldrig-upp-350
  Jag fortsätter att drömma och sätta upp mål. Jag har märkt att jag mår bra av det. Blir fri och lycklig när jag utgår från det jag vill. Jag tillåter mig också att vara nybörjare och att inte vara hundraprocentigt säker på allting. Jag har ju människor runt omkring mig med värdefulla kunskaper och erfarenheter och tillsammans blir vi ännu bättre. Får fler perspektiv.

  Så om du har en dröm om att skriva en bok. Eller något annat som är viktigt för dig. Så tveka inte. Börja skriva. Bara du kan skriva din berättelse på ditt sätt. Jag vet att du kan och jag hoppas att du tillåter dig själv att ta chansen.

  ”You fail only if you stop writing.”
  (Ray Bradbury)

  Jag önskar dig skön sommar och du kom ihåg – jag tror på dig. Sträck dig efter det du vill ha. Och gör det idag.
  /Jeanette

  Stort tack Jeanette! Jag vill uppmuntra den skrivsugne, och den Jeanettenyfikne, att titta in på Kreationslotsen.
  I
  nger

17 svar

 1. Tack Jeanette för kloka och tänkvärda ord! Det bor nog en liten författare i mig med, som ska ”släppas lös” när tiden är mogen… Ha det gott tills dess!:)

  • Jeanette Niemi skriver:

   Hej och tack Christina!
   Det är roligt när det man skriver ger tankar hos andra.
   Jag tror som du att det bor en liten författare i dig. Jag har hört dig berätta och vet att det finns mycket att berätta om. Ser fram emot att tiden blir mogen!
   Må gott!
   /Jeanette

 2. Vad intressant att läsa. Jag tror att vi alla har ord inom oss som vi skulle vilja få ut men vi är inte alla på plats med oss själva att få dem ur oss. Det är så bra att ni finns och kan locka dessa ord ur oss. Själv har jag inga problem med att skriva och gör det mest hela tiden däremot är jag sämre på skrivregler men som tur är finns det andra som är grymma på det.

  Min bok som jag är i slutredigeringsfas med just nu kommer ut till Bokmässan. Det ska bli så roligt och spännande att se hur den landar.

  Tack för en inspirerande text!

  • inger skriver:

   Vad roligt att du har bok på gång Dorotea!! Lagom till bokmässan 🙂
   Varma applåder Inger

  • Jeanette Niemi skriver:

   Så härligt Dorotea – GRATTIS! Varmt grattis till den imponerande insatsen att skriva en bok. Jag tror som du att det finns ord inom alla människor och är av åsikten att alla kan. Men som du skriver ibland är det inte rätt tid eller man har inte de rätta verktygen. Gillar att du inte hindrar dig själv för att du ”är dålig på skrivregler”. Som du säger det finns ånga som kan det. För att lyckas har många hjälp av att strunta i regler, stavning och grammatik under den kreativa fasen och bara låta berättelsen komma. Det är den största delen i mitt arbete att hjälpa till att hitta fram till det som funkar för varje författare. Den enes process är den andres olik!

   Hälsar gärna på dig under bokmässan, följer gärna din resa!
   /Jeanette

 3. Lotta skriver:

  Tack för inspirerande och stärkande ord. Jag kan mer än jag tror. Det är jag som hindrar mig själv från att skriva mer, inser jag. Återigen. Ett litet steg framåt är bättre än stillestånd i alla fall.

  • Jeanette Niemi skriver:

   Hej dig Lotta!
   Det är vanligt att vi sätter käppar i hjulet för oss själva. Jag tänker att det kan vara värt att fokusera på det man faktiskt gör också. Idag skrev jag en sida, ett stycke, en mening … Det är lätt att stirra sig blind på det man inte gör.
   Så som sagt heja dig för varje steg, Det är bara den som skriver som får något skrivet, det tar bara lite olika tid att bli klar.
   Lycka till!
   /Jeanette

 4. Brita Hahne skriver:

  Tack för ett inspirerande blogginlägg :). Jag kanske ska ta och skriva den där boken jag gått och funderat på…. 😉

 5. […] Jeanette Niemi Skrivpedagog och coach, författarcoach. En skrivarkurs förra sommaren med Jeanette som rorsman var obetalbart. Jag lärde mig massor. Coachverktygen användes med stor skicklighet och jag såg både mina och andras texter växa ikapp med författarna själva. Påhittig och kreativ är de mest självklara ord att beskriva´na med. […]

 6. Liv skriver:

  Vilket inspirerande inlägg.. och jag blir samtidigt så sugen att boka en kurs hos dig. För det känns som om du är en sån som verkligen kan inspirera skrivande personer. Ditt inlägg andas hopp, tillit och känslan av att allt är möjligt! Allt det är viktigt för mig.. i livet, skrivandet och i tanken.
  Kramar från Liv

  • Jeanette Niemi skriver:

   Tack Lov, så roligt att det inspirerade! Du har fångat det jag vill förmedla – allt är möjligt och alla kan. Det ser lite olika ut och tar lite olika tid bara.
   Du är varmt välkommen till någon av mina kurser! 🙂 Jag arbetar mestadels på distans och med skrivresor till varmare länder.
   Hör gärna av dig och berätta vad du vill ha ut av en skrivkurs.
   Ha en fortsatt fin sommar!
   /Jeanette

 7. Eva Burman skriver:

  Tack Jeanette!
  Du lyfter det som är mångas dröm att genom det skriva ordet dela med sig att vårt innersta eller genom ordet få fly livet en stund. Du har lyft dig själv från att krypa till badrummet och då ingen förstod riktigt vad utmattning var, till att resa dig och ge andra stöd och våga ta skrivandet och dem själv på största allvar.

  • Jeanette Niemi skriver:

   Tack själv Eva, det är fint att få återkoppling. Jag tänker att det går att göra bra saker av sina erfarenheter. Skrivandet och ordet har verkligen stor kraft både när det gäller att bearbeta sina egna erfarenheter och när det gäller att genom berättelse få uppleva andras världar. Jag tyckte om din reflektion kring det.
   Må gott!
   /Jeanette

 8. […] få du lyssna på när Jeanette Niemi läser sin sommarblogg från i somras. Skrivpedagogen, författarcoachen, den mjuka rösten med ett skratt som väntar att […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *