• ALMEDALEN 2012

   

  Idag presenterar jag med glädje min vän och styrelsekollega, Marie Louise Falk. Hon är entusiasmerande, drivande med ett brinnande intresse för människors välbefinnande såväl fysiskt som psykiskt.
  Hon är en suverän kommunikatör och en god lyssnare. Hon har utvecklat stor människokännedom och en bred erfarenhet av att arbeta med människor både inom coachning, företagande, försäljning, entreprenörskap, idrott, hälsa och friskvård.
  Marie Louise är medlem och styrelseledamot i Företagarna Sthlm Län AB samt ICF Sverige bla.

   

  Mitt första Almedalenbesök skedde i år. Mycket positiv upplevelse. Enligt information så var det 1200 olika föreläsningar under veckan. Olika innehåll var det och jag tänkte berätta om de jag besökte.

   

   

   

   
  Jag åkte ned på söndagen för att installeras i boendet. En kvällspromenad runt i Visby gjorde susen för att benen varit för stilla.
  Måndagen blev en orienteringsdag bland alla utställare. Jag gjorde ett besök till RESERVOFFICERARNA www.reservofficerarna.se och de bjöd på en god kopp kaffe i trevligt sällskap. Lyssnade till deras intressanta infallsvinklar om försvarspolitiken.

  KL: 12.30 bjöd Företagarna på ett seminarium med unga företagare och unga politiker. Intressanta reflektioner var att 8O-talisterna är individualister och gillar grupparbeten. Det största eventet för dem är 11.e septemberattacken, de såg på Björnes magasin, de är riskbenägna och mer känslobaserade företagare. Föregångarna är Spotify och Apples grundare. Något att tänka på när vi rekryterar dem. 

  Därefter slank jag in på Mälardalsrådet som pratade om ”Hur matchas de unga och arbeten?” Arbetsmarknaden har präglats av en debatt om sämre villkor för de unga, villkor som hjälper företagen att anställa. Hur hittar man de rätta personerna? Ja titta på vad 8O-talisterna är uppväxta med och brinner för t.ex.?
  Jag träffade många bekanta och andra intressanta människor och inser att vi är alla väldigt lika i vad gäller förhållningssätt till företagande och arbetsmarknader. Vi kanske bara uttrycker oss olika.

  Tisdagen så lyssnade jag till flera olika som t.ex. ”Snacka om psykisk hälsa på jobbet” med SKLs arbete för psykisk hälsa. Psykisk ohälsa är främsta orsaken till långtidssjukskrivningar och näst vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige. Ändå står många arbetsgivare och chefer handfallna när de anställda utvecklar ohälsa. Varför? Tragiskt att höra men jag tror att vi tar stressen som en anledning att inte ”hinna” med varandra. Det kommer att kosta ofantligt mycket för företagen om vi inte ser, hör och tar del av människors liv på arbeten.

  Ett annat föredrag i samma genre var ”SKROTA LVM LAGEN. Den har svårt att ungdomar i missbruket” Här pratas det om vad som händer, görs med ungdomarna så att de inte ska hamna i ”träsken”. Åter igen, vi behöver se varandra samt agera och reagera innan katastrofen är ett faktum. Det talas om ett för lamt åtagande och kan bara hålla med i den debatten.

  Så följer därpå ett seminarium om ”Vad tycker familjer om familjeinterventioner när en förälder har psykisk sjukdom eller missbruk”  D.v.s. vad ska vi göra med barnen i dessa situationer? Ska de tas om hand eller vara en del i rehab programmen? Som Du ser så är det inte lätta frågor att besluta om.

  Föredraget ”Så räddas den förlorade generationen- reformer som ger de unga jobb” av Almega med Pontus Schultz som moderator – väldigt påläst kille. Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största samhällsproblem. Nu tycker jag att det är väl dumt att kalla dem förlorare när det egentligen blir de framtida pensionärerna som ”förlorar” på deras arbetslöshet. Man diskuterarar om att de måste kompetenshöjas men det behövs väl ändå fler företag som kan anställa dem? Så supporta för fler och enklare regler till att starta företag så minskar arbetslösheten? Det kan ju inte bli sämre om de satsar på företagande.

  Föredraget ”Vi konkurrerar med hjärta och hjärna – sociala företag växer” av Coompanion.  Det var dock ett förvirrande intryck de gav. Många frågade under tiden vad de menade, för vilka var de till etc. Det är en ekonomisk förening som tillhandahåller människor med speciella behov. Med Eu bidrag kan vi anställa dem i företag eller gå via Coompanion.

  Jag lyssnade till ”Den nya arbetslinjen – inhyrning, omställning och rekrytering” i Almegatältet. Bemanningsföretagens stora frammarsch. Vi ser nya tider med fler anställningar per person d.v.s. vi stannar inte så länge samt att det finns flera alternativ till tider vi arbetar. Det i sin tur ändrar också villkoren för lån etc. Där bankerna ännu inte ändrat sina villkor t.ex.

  Företagarna och Veckans Affärer bjöd på rosévin och snacks till seminariet ”Vilken politik behövs för framtidens företagande?” Hur skapar vi ett klimat där entreprenörer kan gå från ide till företag och få det att växa? Medverkande var Elisabeth Thand Ringqvist VD Företagarna och aktören Alexander Bard. Ett mycket spännande samtal och monolog av Alexander som berättade om enkelheten i t.ex. Tyskland att starta företag. Vi behöver förenkla och underlätta för ungdomar att starta, driva och utvecklas som entreprenörer.

  På kvällen lyssnade jag till Fredrik Reinfeldts tal i parken. Jag blev lite förvånad att han inte utvecklade diskussioner om företagandet utan naglade fast tesen om att de nya moderaterna är det nya jobbpartiet. Men hur Fredrik, om vi inte har tillräckligt med företag samt att vi i Europa ändå startar minst antal med företag ska vi kunna anställa de arbetslösa? Annars ett samlat, bra intryck av Fredrik i parken.

  Onsdagen bjöd på fler spännande seminarium. Nu har jag blivit varm i kläderna samt hittat en struktur över vandrandet.

  Mot Trygghetsrådet som bjöd upp till ett positivt seminarium, I like that! ”Nuläget på arbetsmarknaden”. Trots skakig konjunktur, arbetsmarknaden för tjänstemännen är god. Nio av tio får jobb, fler får tillsvidareanställning och fler får högre lön! TRR har undersökt hur tjänstemännen går vidare efter uppsägningar från t.ex. SAAB och Pharmacia i Uppsala. Vad media inte berättar är att ingenjörerna där har fått anställning i andra liknande verksamheter samt startat egna företag och att det är nu fler arbetsplatser som följd av uppsägningarna. De har dessutom kunnat förhandla till högre lön vilket VD Carl-Gustav Leiner rekommenderade att vi bör byta jobb då och då för att bli mer eftertraktade på arbetsmarknaden. Den gamla tesen att stanna länge på ett jobb är alltså förlegad, vilket är passande för kommande generationer att veta.

  Hur väljer vi omsorg efter kvalitet om ingen mäter den?” av Vårdföretagarna, Vårdförbundet och Äldrecentrum. Debatt om hur den enskilde i en demenssituation ska veta vad och vem som ska vårda dem samt hur de ska svara på kvalitetsfrågor. Intressant debatt med olika infallsvinklar där jag kan sammanfatta, som vanligt, att Du måste vara tillräckligt frisk för att välja själv. Eller gör det INNAN det händer! Tyvärr visades en del tydliga ansiktsuttryck om vad man tyckte om varandra i de olika rollerna man företrädde, tråkigt inslag. Inte undra på att det inte fungerar i verkligheten. Jag kanske läser för mycket i deras uttryck men sån är jag. Ett stort plus för Barbro Westerholms inlägg om att för tjugo år sedan i en sådan här församling fick de ”ragga” in åhörare i pensionsåldern nu ser det helt annorlunda ut. http://www.youtube.com/watch?v=UhFPA7SDTvU En blandad publik, unga som gamla, kvinnor och män som trängdes att få komma in. ”Det är så jag blir tårögd” sa hon.

  Små företag och offentlig upphandling – hur går det till?” Socialdepartementet, SOI och Företagarnas stund, hur ser situationen ut för småföretagen och vilka initiativ har tagits för att skapa förutsättningar för att de ska kunna delta i upphandlingarna? Företagarna har kommit ut med en väldigt bra och tydlig rapport i juli. Jag kan bara hålla med om som ensamföretagare d.v.s. ingen anställd så är det oerhört svårt att hänga med. Jag har i två olika upphandlingar, jobbcoachning t.ex. fått gå ihop med andra kollegor. Vilket i sig är bra, trevligt etc. men gör mig i beroendeställning till andra bolag. Detta lär ta tid som jag ser det.

  Visita bjöd in till ”Snacka går ju – men vilka förutsättningar krävs för en fördubbling av besöksnäringen?”. Svensk besöksnäring med turistnäringen, flyget etc. var där och bjöd på en intressant paneldebatt om hur vi behöver sammarbeta över gränserna i kommuner, landsting, regioner såväl ekonomiskt som vad vi har i utbud. Som observatör kan det tyckas vara självklart till samarbeten men tydligen inte. Mer synkronicitet och transparens mellan de olika aktörerna behövs. För övrigt väldigt intressant.

  Som en härlig avslutning på Almedalsveckan, för min del är ju ett besök till Lilla Bjers Gårdsbutik självklart! Där handlade jag mina tomater, färsk vitlök och massa andra godssaker. De har byggt ut butiken med en underbar restaurang till. Mycket värt ett besök!


  En summering av min Almedalsvecka.
  Jag vill vara där igen och då under hela veckan. Det var ju en massa seminarium, föredrag och happenings att uppleva. Mycket spännande människor, god mat och en allmän lättsam tillställning.
  Vi ses 2013 i Almedalen.
  Skrivet av Marie Louise Falk
  www.marielouisefalk.com

  Jag hänger på 2013!
  Tack stjärnan, Inger 

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *