• Vände upp och ner på livet för att följa hjärtats röst…

   

  ..eller vad hände med snickaren som gjorde ett smycke?

   

  Dagens Sommarbloggare är två. Annette Wahlgren och Alf Andersson. Två fina nätverkskollegor till mig. De vände upp och ner på livet, sålde allt och flyttade in i en arbetsbod. Nu driver de en stiftelse som jobbar för en bättre framtid, med fokus på barn och ungdomar.

  Alf och Annette sålde sitt hus, sa upp lokalen, sålde alla saker och flyttade in en arbetsbod på 22 kvadrat. Nu följer de sin dröm om att göra något som bidrar till en bättre framtid för barn och ungdomar. 2012 startade paret stiftelsen TCFF – The Conscious Future Foundation, med syftet att bidra till att det unika med varje barn och ungdoms potential utvecklas optimalt. Det är idag allt för många förmågor som går till spillo. TCFF verkar för dem utanför boxen, alla som inte passar in i den förväntade mallen. De menar på att det inte är barnen det är fel på och som ska pressas in i mallen, utan vi som behöver tänka utanför boxen.

  Sommaren 2011 kunde man läsa i Inger Erikssons sommarblogg om ”Snickaren som gjorde ett smycke”. Många läste och blev fascinerade av berättelsen om hur Medvetenhetssmycket kom till. Sedan dess har det hänt mycket och därför kommer fortsättningen på berättelsen om Alf och Annette här:

  Efter blogginlägget hörde många av sig och undrade var de kunde köpa smycket. Då fanns bara de två smycken som Alf hade gjort, ett till Annette och ett till sig själv. Det fanns alltså inga att sälja! Här fick paret sin första lektion, i marknadsföring. ”Gör reklam för din vara först när den finns att köpa!” Eftersom det inte fanns några smycken att sälja då, fick de bara ligga lågt och arbeta vidare med sin dröm. I det här läget visste de bara att Medvetenhetssmycket skulle säljas för 600 kr styck. De visste inte hur och var smyckena skulle tillverkas och inte heller vad det skulle kosta att få fram dem i riktigt fin kvalitet.


  Medvetenhetssmycket är ett fantastiskt vackert silversmycke med speciell symbolik.
  Stenen i mitten = Ljuset som finns i oss, lika stort och vackert i alla, som en diamant.
  Hjärtat = Kärleken – både den till oss själva, till andra och vår jord.
  Ringen = Enhet – att vi alla hör samman, hur vi kan vara enade istället för osams och kriga.
  Det finns mycket mer beskrivet om smyckets symbolik på www.tcff.se


  Från trygghetsnarkoman till frihetsnarkoman
  Mitt i allt detta hade Alf och Annette en annan stark längtan och det handlade om frihet. Att de tidigare i livet hade varit trygghetsnarkomaner, var de helt på det klara med. De insåg också att det sättet att leva inte hade gjort dem vare sig lyckligare eller rikare. Om de däremot skulle minska sina utgifter, istället för att öka inkomsterna, så visste paret vilken typ av levnadssätt som skulle göra dem både mer fria och rika. Nu var de sakta men säkert på väg att bli frihetsnarkomaner istället. De hade länge bollat idéer om hur de kunde skapa en större känsla av frihet i sina liv och pratade om alternativa sätt att bo. På båt, i husbil eller arbetsbod var några av de tankar som hade figurerat i deras många och långa samtal i ämnet. De beslutade sig till sist för att köpa en gammal arbetsbod och bygga om den till sitt nya hem.


  Så här såg arbetsboden ut när den hämtades. Ett antal arbetstimmar senare är det ett fantastiskt hem.

  Compact Living
  Renoveringen av boden påbörjades i augusti 2011 och i slutet på oktober flyttade de in, även om det då återstod en hel del att göra. De hade dock inget val eftersom de redan hade sålt sitt hus och nya ägarna skulle tillträda 1 november. I början fick t.ex. paret värma vatten i en vattenkokare och hälla i en vattenkanna, för att kunna duscha. Under hösten arbetade de tillsammans med att bygga vidare och kl.17 på julafton var det invändiga arbetet av hemmet så gott som klart.

  Idag finns det kvar en del att göra med boendet innan det är precis så som Alf och Annette har planerat. Det nya boendet kallar de för ”Compact Living” och det är ett flyttbart hus. Med hjälp av en mobilkran och ett lastbilssläp kan paret flytta sitt hem dit de vill. Målet är också att det ska vara helt självförsörjande när det gäller el och då med hjälp av solceller och ett vindkraftverk.

  Husvisning 120326 Film.
  Här kan du få se hur det ser ut i en fd arbetsbod, som numera är ett mysigt hem. Det kallas för Compact Living.

  Stiftelsen TCFF föds
  Försäljningen av huset och alla saker visade sig vara helt avgörande för att kunna komma vidare med de drömmar paret hade tillsammans, ett samband som de inte såg förrän senare. Det är tack vare detta som paret har kunnat lägga den första ekonomiska grundplåten för uppstarten av TCFF´s verksamhet. Stiftelsen är startad och hemsidan är på plats. Medvetenhetssmyckena tillverkas idag i Hong Kong och är av mycket fin kvalitet. Paret provade först flera tillverkare i Sverige, men då skulle framtagningen av smycket kosta långt mer än 600 kr, så den planen sprack. Många bra lektioner och nya erfarenheter bjöd dessa förhandlingar dock på, både med tillverkarna i Sverige och Hong Kong. Efter många turer senare finns nu Medvetenhetssmyckena att köpa på webbshop på www.tcff.se och är av mycket fin kvalitet.

  Härvaroklockan
  TCFF säljer också Härvaroklockor, en idé som kom när paret fick ett trasigt väggur från Annettes mormor och morfar. Klockskåpet fungerar idag som badrumsskåp i nya hemmet och är helt unikt. Varför kallas de då detta skåp för Härvaroklocka? Så här förklarar Annette:

  ”Att leva i medveten närvaro, eller härvaro som vi gärna kallar det, kan vi uppleva livet precis som det är. Anledningen till att vi hellre säger härvaro är att vi tycker att det tydligare beskriver det vi förespråkar. Ordet ”när” beskriver ju snarare det som har varit och det som kommer i framtiden. – När ska du göra det eller när gjorde du det?
  När vi däremot tittar på ordet ”här” signalerar det just här och nu.

  För att påminna oss om detta tillverkar vi härvaroklockor. Det är klockor utan tid. Eftersom vi dessutom gillar detta med att ta till vara på det som redan finns, hellre än att hela tiden köpa nytt, så använder vi klockor som slutat att fungera i urverken. Man kan säga att vi tar hand om gamla klockor och ger dem ett nytt liv. Det kan vara väggur eller moraklockor som vi bygger om till användbara och mycket vackra skåp.

  När man tittar i spegeln som vi har satt in i klockan kan man fråga sig själv följande:
  – Var är jag?
  Då ser man sig själv i spegeln och kan direkt konstatera att svaret på den frågan är kort och gott:
  – Här!
  Nästa fråga blir då:
  – Vad är klockan?
  Och svaret på den frågan blir då:
  – Nu!”


  Så här ser en av Härvaroklockorna ut och det finns många olika varianter, varje skåp är unikt, precis som våra barn. Du kan se fler på www.tcff.se

  Bakgrund till TCFF
  På frågan vad bakgrunden är till att Annette och Alf startade stiftelsen TCFF kom följande svar:
  ”Vi har båda två flera erfarenheter av att vara utanför boxen, på många olika sätt. Dessa upplevelser är idag våra styrkor, men när det hände var det allt annat än roligt. Några exempel är mobbning, svårt att sitta still i skolan, slagsmål, gängtillhörighet mm. Och ärligt talat! Hur många av våra barn passar egentligen in i mallen? Vår upplevelse är att merparten hamnar utanför boxen och antalet verkar dessutom öka.

  Vi har dessutom arbetat, och arbetar även idag, med barn och ungdomar. Då får man allt för många gånger träffa barn och ungdomar i liknande, men också med mycket svåra levnadsförhållanden. Vi vill göra så mycket vi kan för att göra något åt den enorma ohälsa som råder i dagens samhälle och detta är vårt bidrag.”

  Hjälp TCFF att hjälpa
  Vad är skillnaden som gör skillnad? Alla kan göra något för att bidra till en bättre framtid, även det minsta lilla spelar stor roll. Man måste inte göra som Annette och Alf, vända upp och ner på allt. Men om vi inte gör något, så kommer saker och ting vara som det alltid har varit. Här kommer några exempel på enkla saker som kan hjälpa TCFF att göra skillnad:
  • Gilla TCFF på facebook, sidan heter TCFFstiftelsen.
  • Sprid TCFF´s budskap vidare på hemsidor, bloggar, twitter mm.
  • Bidrag med ett tips till TCFF´s marknadsföring.
  • Skänk din trasiga vägg-, eller golvklocka till TCFF.
  • Köp ett Medvetenhetssmycke eller tipsa någon annan att köpa.
  • Berätta din egen historia om att vara utanför boxen, så kan din story läggas ut på hemsidan.
  • Låt en av TCFF´s Härvaroklockor hänga i en lokal där många människor passerar, t.ex. på ett café. När klockan blir såld hänger de dit en ny.
  • Bli återförsäljare av TCFF´s produkter.
  • Bli TCFF-sponsor eller få någon annan att bli det.

  Skapa din egen lycka
  ”Att vara med och göra något som känns meningsfullt, inte bara för oss själva utan också för andra, har forskningen visat vara en stor anledning till egen lycka, berättar Alf. Vår slogan har därför blivit:
  Giving creates happy living!”


  Initiativtagarna till TCFF – The Conscious Future Foundation, livsnjutarna Alf Andersson och Annette Wahlgren.

  Tack härliga Annette & Alf! Jag ser fram emot att pryda halsen med ett smycke, berätta min egen historia, sprida ert budskap i livet och via Framgångsbyrån! Jag önskar er all lycka!

  Inger

  Inlägg taggade med ,

7 svar

 1. Annette Wahlgren skriver:

  Tack fina Inger för att du har lagt upp vår berättelse så fint på din blogg. Många livsnjutar-kramar från mig och Alf

 2. Linda skriver:

  Underbart!!
  Ser fram emot att se filmklippet när min dag varvat ner en aning!

  Varmt Lycka Till i fortsättningen Alf & Annette!

 3. Karin Ulfhielm skriver:

  Blir alldeles varm i hjärtat av att läsa, och jag börjar med det enklaste, d v s att gå in och gilla och bidra med spridning. Tack för inspirationen! <3

 4. MarieLouise skriver:

  Wow!! Vilka inspiratörer med STORT MOD! All kärlek & respekt till Er 🙂

 5. Annette Wahlgren skriver:

  Tack Inger, Linda, Karin & MarieLouise för härlig feedback.
  🙂 🙂
  Annette & Alf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *