• Inspiration i livet, ditt ansvar.

  För att läsa det här med lätthet bör du anta mitt perspektiv till ansvar. Ansvar = möjlighet. Ansvar är att ge sig själv 100% möjlighet att ta sig an sitt liv med största möjliga lätthet. Om du inte köper det ändå så kan du bara låna mitt perspektiv för en stund och se vad det ger dig.
  Många pratar om inspiration. Att de väntar på den för att kunna utföra något. Att de önskar bli inspirerade, då de besöker en föreläsning. Att de vill vara inspirerande inspiratörer till andra.
  Känslan av inspiration är som allt annat högst individuellt. Vad som inspirerar mig kan vara annat än för dig. Om vi går på samma föreläsning av en välkänd inspiratör blir du supertaggad och vill ut och förändra världen. Jag kanske sitter upptagen av att hans/hennes påståenden står utan grund, att det var en förskräcklig skjorta det där… och vill mest gå hem.
  När jag själv föreläser brukar jag fråga åhörarna vad de förväntar sig av den kommande stunden. När svaret ”jag vill bli inspirerad” kommer frågar jag, ”hur då?” eller ”till vad?”. Svaret på dessa frågor kan variera och ofta har jag (minst) en fråga till, ”hur vet du att du är inspirerad?”. Det här är spännande och intressanta reflektioner och belyser just det egna ansvaret för att bli inspirerad. Det kan inte ligga på någon annan att inspirera dig. Det är heller inget tillstånd att sitta och vänta på. Du behöver aktivt göra något för att kicka igång känslan. Jag ska beskriva en övning du kan göra, både för att ännu tydligare se ditt ansvar för din inspiration men också för att nu ha ett perfekt verktyg för att ge dig själv det du behöver.

  Ta fram ett A4 ark och dela in det i tre kolumner. Den första kolumnen döper du till VAD? Under den fyller du på med allt du kan komma på av aktiviteter, upplevelser, stunder som du upplever inspirerande.

  Nästa kolumn döper du, När gjorde jag det senast? Under den rubriken skriver du när du senast gjorde, upplevde aktiviteterna som du angivit i första kolumnen.

  Tredje kolumnen döper du till, Det här ser jag fram emot! Nu sätter du datum och gör en plan när du ska göra dessa aktiviteter som inspirerar dig. För sedan över dem i almanacka eller det planeringssystem som du använder. Bjud med någon, om det känns rätt, så har du förankrat tillfället hos någon mer än dig själv. Ibland är det det vi behöver. 

  Det är Du som ansvarar för att ha den inspiration du behöver i livet. Se det som en stor och skön möjlighet. Ansvar är lätt, ansvar öppnar upp för att jag bestämmer själv hur jag vill ha det!
  Vad ska du inspirera dig med idag?
  Inger

10 svar

 1. Margareta skriver:

  Bra inlägg Inger – vänta på inspiration duger inte, något må man göra för att hitta den och din övning verkar kunna fungera! Ha en fin söndag!

 2. Marie T skriver:

  För egen del kommer oftast inspriationen när jag är avslappnad och vill prövar något nytt, utan förväntningar.

 3. Lev Ditt Liv skriver:

  Toppen Inger.
  Inte kan man vänta på inspiration. Men det är många som gör det. Springer på e massa föreläsningar för att få inspiration, Sen då??? Eget ansvar är skönt när man fattat att det är så livet är.Sitta o vänta…då hinner det många tåg förbi..
  Önskar dig en dag full av inspiration,,,,,

 4. Det är många som går omkring och väntar på inspiration. Författare, konstnärer, m.fl
  Bland det bästa man kan göra för att få igång sin inspiration att att just GÖRA så tack för en bra övning Inger.

  Ibland är det svåraste att komma igång. En spark i baken är vad jag tror att många (även jag) skulle behöva ibland.

  Idag ska jag bara slappa och låta mig inspireras av min kreativitet som har tagit fart. Skriva ner mina tankar och om jag Vill, ska jag göra en plan för hur jag ska nå mitt nya mål.

  Kraaam

  /Linda

 5. ..jag funderar på VAD är inspiration? Jag tror att många inte riktigt vet vad det är, just därför de springer runt och letar å går på olika föreläsningar..vilket kan vara bra för till slut hittar man kärnan..inom sig och då bara sprudlar idéer tankar..man är liksom lite utbränd i egna idéer ..så att vänta på inspiration kan duga gott ibland för vissa :))

 6. Anette Ryan skriver:

  Jag tror att man ”far inspiration” nar man ar redo/mottaglig for det. Ar man inte mottaglig kan man sakert springa hela livet pa forelasningar och kanna sig oinspirerad. Tror det handlar lite om ”timeing”. Fast visst kan det ocksa handla lite om att fa en spark i baken for visst kan man behova hjalp for att komma i rullning.
  Kram Anette 🙂

 7. Hej Inger!

  Bra fråga, hur vet du att du är inspirerad?

  Jo, jag vet att jag är inspirerad när jag känner mig energisk, glad och lite pirrig i kroppen. En underbar känsla som brukar leda mig vidare till min kreativitet.

  Idag sätter lyckoveckan igång hos oss på Lyckokompaniet, vi länkar till dig så alla vet var övningarna härstammar från 🙂

  Må bäst!

  Kram från Linda

 8. Framgångsbyran skriver:

  Marie, det du beskriver är ju inte att vänta tycker jag. ”Du” går på föresläsningar (exempelvis) och en dag kommer känslan. Tja, det är det jag vill peka på. Att vi kan skapa, dra igång, inspirera oss själva till att känna oss motiverade och inspirerade att göra vad det nu är.
  Anette, ja man bestämmer ju alltid själv. Jag tycker själv det är gott att skapa en lista eller en viisonboard som inspirerar, ett axplock av saker att göra som ger mig inspiration. Men när jag exempelvis ska skriva och skapa i arbetet kan jag inte invänta inspiration, jag behöver veta att jag har tillgång till den själv. Annars skulle jag gått i KK för länge sen. 🙂
  Tack allihop, för att ni alltid är så härligt engagerade! Det är stor glädje!
  Kul Linda! Det ska jag kolla och föl

 9. Johanna skriver:

  Härligt med inspiration, ny vecka och nytt kontor!
  Tror absolut man behöver säga till sig själv när man ska vara ledig och när man ska jobba, speciellt som egenföretagare!
  Inspirerad av dina inlägg och nya kontoret har jag nu torkat bordet med såpa och ska ha en härlig surfstund bland inspiration för mig: bra bloggar!
  (fast jag vet inte riktigt hur produktivt det är, hur mäter man sånt? när kan man känna sig nöjd med vad man gör, att det leder någon vart eller faktiskt är avkopplande? det är svårt!)

 10. Framgångsbyran skriver:

  Man kanske inte alltid ska vara produktiv? Ibland är det väl just bara slösurfandet, eller promenaden i strosa-takt, eller museet man egentligen inte var intresserad av som ger en kick att göra något – eller inte. Allt behöver inte mätas. Men visst kan man mäta det som ska vara produktivt. Härligt med såpadoft Johanna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *