• -Nej jag har inga förväntningar!  Ska du snart iväg på semester? Har du sett framför dig att du ligger i en hammock och dåsar under en veckotidning, på radion skvalar favoritmusiken från en sommarpratare du inte trodde kunde vara rolig? Eller står du i fiskestövlar i en strid ström och drar upp största fisken? Allt det här är förväntningar. Dina förväntningar om vad du vill uppleva och känna under semestern, det här är vad du vill se tillbaka på i höst.Ska du semestra ensam kommer dina förväntningar infrias så länge du tar ansvar för att tänka dem och planera därefter. Ska du semestra ihop med någon, eller kanske flera stycken? Fundera en stund på ditt sällskap… Vad tror du de förväntar sig? Samma som du såklart, ni har ju bokat resan till Italiens sydkust ihop, sett ut huset och övat glosor! Klart vi vill samma sak! Eller…

  Bästa receptet för att inte återvända efter semestern med en smak av besvikelse är att prata om förväntningar med ditt semestersällskap.Besvikelser är alltid ett resultat av outalade förväntningar, alltid! Vi tycker vi känner varandra så väl, men utgår ändå från oss själva och vår uppfattning om den andre. För en lyckad semester ihop behöver ni alltså prata om era förväntningar.
  • Börja med frågeställningen, vilka är dina förväntningar och vilka är mina förväntningar?
  • Skriv ner på varsitt papper och gå sedan igenom dem tillsammans.
  • Visar det sig att ni har vitt skilda förväntningar på den redan inbokade resan går ni nu igenom vad ni kan kompromissa om och vad ni kan tänka er att göra var för sig.
  • Ta ansvar för dina egna förväntningar, känn efter vad du kan avstå eller vad som kan ingå i den andres förväntan. Exempelvis, ditt ressällskap vill ställa klockan varje morgon och simma eller löpträna innan frukost. Kan du då sova vidare, väckas när han/hon är tillbaka, göra frukost ihop och du får din lugna kravlösa start på dagen som du förväntat dig?
  • Prova varje förväntan där era önskningar går isär och se hur ni båda kan få det ni behöver men ändå vara tillsammans, möta ert eget behov samt den andres.
  • Har du avstått något på din förväntanslista så har du. Det är du som valt, vill du återinföra det så kan du göra det. Gå inte runt och muttra att du avstått något till förmån för den andre. Då har du inte tagit Ditt ansvar för dina förväntningar och får helt enkelt göra om övningen!
  • Skulle du komma hem och ändå tänka att du är besviken över något, tänk ett varv till på vad uttalade förväntningar är. Vilka lät du bli att uttala och hur gick det med dem?
  Lycka till och ha en underbar semester utan besvikelser!
  Inger

12 svar

 1. Mm gillar känslan av att ligga i hammocken och lyssna på sommarpratare..tar till mej nga punkter..som jag skaha i bakfickan vid ev meningsskiljaktigheter under semestern..

 2. Framgångsbyran skriver:

  Kanonövning för sig själv det här. Att komma åt vad man verkligen vill. Har ni det mysigt du och dotra?
  Kram Inger

 3. Lev Ditt Liv skriver:

  Men så bra. För även när man är ensam kan man behöva ha en fundering över vad man vill och orkar med under ledig tid. Så det inte snurrar lika..
  Ordet semester har jag vänt ut och in på när jag levde familj. Semester för mig var inte att åka till släkt och bo illa & med fullt hälsa på schema….Semester är ledig och vad vill jag göra….

  Hängmattan lockar …….

 4. Annaewa skriver:

  Hej! Visst är det så att man är ansvarig för sina förväntningar, att vara rak och öppen, ärlig och ödmjuk i detta. Väldigt intressant ämne och kan pratas om ända in i småtimmen! Så kul att träffa dig och att du tyckte om min sida:)!
  Ha en riktigt fin lördag!
  Hälsningar Annaewa

 5. Framgångsbyran skriver:

  Annaewa, såg att du har en blogg till! Med ett namn som jag verkligen gillar, Kaffebönan! 🙂 Den hade passat mig.Jag är lite kaffenörd jag. Men det ska jag berätta om en annan gång.
  Visst är det bra att ta reda på vad man vill! Och öva de i familjen på detsamma. Reducerar massor av muttrande och besvikelser.
  Ha en underbar sollördag,
  Inger

 6. Tack för att du tog upp det här! Väldigt viktigt. Faktum är att semestern är en av de största stressfaktorerna. Just därför att förväntningarna inte går ihop med verkligheten. Många tror att semestern är lösningen på alla problem.

  Ha en skön kväll i hängmattan!

 7. Ja folk lever i allmänhet enbart under sin semester, känns som hela arbetsåret går ut på dessa 4 industrisemester veckor..man hör ständigt att -på semestern då ska jag…lär folk att leva istt liv även under de andra veckorna ska ni se att stessen blir mindre..lr hur? folk drömmer om sina 4 veckor..nu generaliserar jag hårt men tål att tänkas på.
  Jo tack inger jag har det fint. Sandviken i lugnet och där björkarna susar, kul att annewa hittat hit :))) kram

 8. Framgångsbyran skriver:

  Så sant Cecilia o Marie. En del blir överstressade över att skapa en perfekt semester. För dem själva? Eller för att kunna berätta om den? Jag håller med om att vi behöver sprida ideén om att njuta livet under våra månader av jobb. Många har Väääldigt mkt ledit under året också. Klämdagar o röda osv.
  Jag hoppas ni njutit av lediga helgen, om den varit ledig. Annars att ni njutit av det ni haft. Jag har jobbat och njutit så fort tillfälle visat sig 🙂
  Ha en fin vecka nu!
  Inger

 9. Vi ska göra denna övning Hela familjen 🙂

  Tack för bra tips.
  Kraam

  /Linda

 10. Tyvärr så resulterar semestern i skilsmässa för en del. Man har förväntat sig att semestern skulle rädda äktenskapet men istället har man bara grälat ännu värre.
  Man är inte medveten om den förändring som sker inom oss när vi blir lediga. Hos en del blir förändringen mer markant än hos andra.

  Kram!

 11. Lisbeth skriver:

  Ååå vilken bra lista att använda till att fundera över tillsammans.
  Den skulle jag behövt under 20 års tid. Numer är den värsta ångesten över. Jag gör som jag vill och vill någon annan vara med så får dom.

 12. Framgångsbyran skriver:

  Hej Lisbeth!
  Bra där, att du kommit fram till att du känner efter vad du vill och sen är andra välkomna att hänga på.
  Cecilia, ja det är rätt ledsamt hur en del står på i vardagen och inte hinner vara med varandra. Så att när de sedan är det kraschar det.
  Semesterfrid vare med er! 🙂
  Inger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *