• Ledarskap – en definitionsfråga

  Jag formulerar tankar och ord kring ledarskap idag. Jag gillar att prata om och utmana det egna, inre ledarskapet. Det kan upplevas som luddigt i den situation där du står inför en person i uttalad ledarposition, en chef på vilken nivå som helst eller en VD. Personen förväntas kunna leda andra men har jättesvårt för att få dem med sig. Sedan brukar det sägas, för att kunna leda andra behöver du kunna leda dig själv. Är det sant då? Hur många har utvärderat sitt eget ledarskap? Hur många i chef eller VD-stol hinner med det?  
  Vill Du hjälpa mig?
  Jag skulle vilja göra en efterforskning. Hur väl utvecklat är ditt eget ledarskap? Vad tänker du på när jag ens skriver det? Om du satte egenskaper på din inre ledare, såg den utifrån, hur skulle du beskriva den då?  
  Min önskan är att du skriver några eller många rader om detta och skickar till mig. Berätta om jag får publicera dem på bloggen, om du vill vara anonym eller berätta vem du är. Vill du ha en bild på dig eller en symbolisk som jag väljer.  För dig som vill suga lite till på frågan och läsa en definition av ledarskap följer texten nedan.
  Ledarskap är ur ett organisatoriskt synsätt ett speciellt beteende som människor utövar i avsikt att påverka andras tänkande, inställning och uppförande. Ledarskap kan ses som det beteende som kommuniceras gentemot andra i ett socialt system.
  Att hantera ledarskap är inte en position man tilldelas i ett företag, utan den relation som kommuniceras mellan varandra enligt vissa kriterier. Detta betyder att en tillsatt chef kan sakna vad som allmänt förknippas med ledarskap samtidigt som en arbetare på golvet kan ha ett beteende associerat med ledarskap. Ledarskap i sig är alltså inte nödvändigtvis kopplat till uppgifter eller mål som ska uppfyllas, till skillnad från den formella ledaren i företaget där de oftast förutsätter att dessa mål uppnås. Detta kan ses som skillnaden mellan formellt och informellt ledarskap.
  Ledarskap kan även ibland beskrivas som konsten att leda människor och studiet av denna konst. Ledarskap har getts olika betydelse, från att utmålas som en särdeles exceptionell, sällsynt och värdefull förmåga, till att beskrivas som en yrkesroll som inte mer värdefull än någon annan.
  Den här texten hittas på många ställen, bland annat på Wikipedia! Ära den som äras bör.
  Inger 

8 svar

 1. Anonymous skriver:

  tips på likande länk idag! Trevlig helg!

  http://www.ledarskapfornyelse.se/1833/det-finns-ett-hal-i-verkligheten/

  Marie, FemmeNet

 2. Framgångsbyran skriver:

  Tack Marie! Den var ju lysande. Ha en fin vårhelg, Inger

 3. Sture skriver:

  Jag tycker att den ”formella” definitionen av ledarskapet är något tillkrånglat. Jag tycker det räcker med en enkel fråga:

  Vem avgör om någon är en ledare?

  Jag menar att det är ”efterföljarna” som avgör om någon är en ledare. Så, om vi gillar det inflytande som någon har på oss, då har vi i huvudsak bestämt att de är en ledare. Om du av någon anledning inte vill påverkas av en enskild, även om det är en chef som har fått ett mandat att ”leda” oss, så de är inte en ledare i våra ögon och kommer således
  inte att ha önskade effekt på oss.

  Således så förtjänar en ledare sitt privilegium att få leda.

 4. Framgångsbyran skriver:

  vad är det som gör en god ledare till en sådan? Har den personen ett bra inre ledarskap tror du?

 5. peter skriver:

  Att vara utsedd till ledare och att vara en naturlig ledare är mycket olika. En person utsedd till chef kompenseras ekonomiskt för ”besväret” och blir isolerade eftersom de inte själva tar del av sina beslut. En naturlig ledare drar till sig människor och lever som dom lär, i bästa fall. Den inre ledaren hör förhoppningsvis till den senare sorten..

 6. Classic Style skriver:

  ..här är intressant att läsa..

 7. Classic Style skriver:

  ..här är intressant att läsa..

 8. Classic Style skriver:

  Glaaaa påsk..lägg nuinen påsk tupp här..kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *