• Självkänsla – kärlek till självet.

  IMG_4230

  Till frukost här i veckan läste jag en artikel om en kvinna som jobbade med föräldrakurser. Hon tog upp de där riktigt tydliga och bra exemplen på hur vi kan hjälpa barn att bygga upp sin självkänsla. Ja eller att behålla den. Barn är fantastiska på självkänsla. Det är när de möter vuxenvärlden som det kan bli svajjigt.

  Hennes fina exempel var de när barnet kommer hem med en teckning och visar dig. Den vanliga reaktionen är; ”Åh vad fint du ritat! Du är så duktig på att rita!”. Vi värderar, bedömer och bekräftar.

  Att bygga självkänslan gör du i stället genom att ställa frågor till barnet; ”Berätta mer, vad har du ritat för något? Jaha en pojke och hans pappa, vad har de gjort? Vart är de på väg? Tycker du om att rita?”.

  Det andra exemplet är skolbarnet som kommer hem och berättar att hen hade 8 av 10 på matteprovet. Ditt svar; ”Ja det var inte dåligt inte! Vad bra du är! Riktigt duktig, oj vad stolt jag är.”.

  Vad svarar vi när hen kommer hem nästa gång med ett provresultat på 2 av 10?

  Samma här, använd frågor; ”Hur tyckte du provet var att göra?” Bygg dina frågor på svaren, ”Det var lätt, lite stressigt…men jag är nöjd. jag vet vad jag behöver plugga mer på.” ”Vad bra, när är nästa prov? Kan jag hjälpa dig? osv”.

  Vem tycker att det här är plättlätt räcker upp en hand! Vi vill bekräfta när det är bra och vi behöver fundera vad vi då säger när det inte är bra. Och eftersom det inte blir något bra så vänj dig vid att vara mer engagerad i helheten. Ställ frågor.

  Och hur gör vi med vuxna? Samma sak! Jag skickade iväg en sådan hälsning igår till en vän som hjälper andra genom sina energipromenader, hon spelar in återkopplingen och låter deltagarna får lyssna. Och det är så rackarns bra! Vad är det som är bra? Ja, det var det jag skrev till henne. Hon fick återkoppling hon kan ha användning av, om innehållet, arbetet bakom, hennes engagemang och generositet i det hon gör för deltagarna. Hjälp till att bygga varandra. Ju fler barn som får en god grund desto färre vuxna att fixa till.

  Varma tankar till er!

  Inger

  68 av #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *