• Jag är duktigare på att vara duktig…

  IMG_4230

  …än vad du är.

  Någon tar ett steg. Någon berättar om sin utmaning, sitt lärande, sitt beslut – för denne någon är det stort. Det är viktigt och den väljer att dela det med dig. Vad är din respons?

  Du kan välja att vara nyfiken. ”Berätta mer! Vad kommer det här betyda för dig framåt?”, ”Har du tänkt på det här länge?”.

  Du kan vara bekräftande applåderande!  ”Jag vet att du pratat länge om det här, vad häftigt att du bestämt dig!”. ”Vad bra du Är!”

  Du kan vara bekräftande OCH belysa med egen erfarenhet. ”Åh vad glad jag är för din skull! Du kommer uppleva en sån skillnad. Jag är så glad att jag valde göra si förra sommaren.”

  Du kan bli inspirerad. ”Men det här är ju hur smart som helst! Jag ska också ta det beslutet!”

  Du kan välja att sätta dig på dina höga hästar. ”Jaha.. ja det där tänkte jag på för flera år sen.” ”Bra, så du har äntligen tagit tag i det här du pratat om så länge.” ”Det där kan man härleda till min uppsats jag skrev 2003, den här teorin och den här metoden beskriver allt det där och det svåraste är att hålla fast vid beslutet nu och du kan verkligen ringa mig om jag kan hjälpa dig..”

  Du kanske känner dig hotad av beslutet, personens beslutarkraft. ”Jaha jo jag har också tänkt på det där men kom fram till att det funkar inte för mig som har långt hår och bor i Kroksta. Det kan va bra för dig men inte för mig. A kul för dig i alla fall.”

  Och vilket du väljer speglar vem du är. Vart du är i din egen utveckling. Har du empatin påkopplad? Har du egot frikopplat? Handlar den andre personens beslut om dig överhuvudtaget? Vad kickar igång hos dig när du hör talas om den andres steg?

  I mitt arbete finns inget småttigt i någons beslut. Det vanligaste jag hör när en klient ska sammanfatta sina lärdomar är, ”Det är ju väldigt banalt men..” och sen kommer något de fattat beslut om som kommer göra all skillnad. Det är små vardagliga banala saker som gör stor skillnad i våra liv. Att banalisera sina lärdomar och sina steg är att banalisera sig själv. Mitt jobb är att lyfta den stunden, det uttalandet där och då för det speglar din konversation med dig själv. Din konversation med dig själv bör vara stor. Vara kärleksfull och nyfiken. Du är en fantastisk varelse.

  Men i rum där vi inte sitter med exempelvis en coach, någon som har din tillväxt i fokus, blir vi utsatta för andras reaktioner. Andras reaktioner på våra beslut och våra utvecklingssteg. Deras reaktioner som bottnar i att de blandar in sig själva i det du berättar. En av mina styrkor i mina samtal är just att förhålla mig ovetandes. Ett begrepp som står för att ”du är experten på ditt liv” det viktiga är att du förstår det du berättar än att jag, coachen gör det. Kan låta märkligt men det ligger en förunderlig kraft i det. Det gör att du förklarar, medvetandegör för dig själv. Du blir tydlig för att du ska veta vilka steg du ska ta och vad du behöver göra. Det är ju ändå dig du har att göra med 24 timmar om dygnet.

  Så när någon presenterar något som nytt för sig som är gammalt för mig, Grattis till dig som nu får åtnjuta det här nya stegets sötma och utveckling! Spegel på det beteendet, När ditt barn lär sig läsa, vilken förälder vill du vara? Den som uppmuntrar och berömmer bedriften du kunnat i 40 år eller den som talar om för sitt barn att bra där, det där har sååå många klarat före dig, på tiden att du också kan läsa. Jag tror vi är ense om svaret på den. Men det är precis det här som sker dagligen. I samtal på arbetsplatser, vänner emellan och på facebook. Ta ett djupt andetag innan du kommenterar och responderar. Ta in vad den andre sa. Handlar det om dig? Har den frågat efter dina erfarenheter på området? Agera stor och låt den andra få sträcka på sig och må gott i sin tillväxt och blomning. Är du stor får andra människor lysa intill dig.

  Inger

  31 av #blogg100

  Inlägg taggade med

2 svar

 1. Kent Gunnarsson skriver:

  Tack för intressant artikel. Att inte vara beroende av att försvara sin position. Känns som den tid vi lever i saknar kunskap om eviga värden som kan lotsa oss från olika miljöer. Att ta hänsyn till de svagare länkarna. Hjälper vi någon annan hjälper vi helheten.

  • inger skriver:

   Tack för att du läser Kent. Jag saknar lyssnandet många gånger.
   🙂 Trevlig helg Inger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *