• I mina drömmars träd

   

  bild

  Liv Öström är beteendevetare och certifierad coach men framförallt en drömmare, ordälskare och livsresenär. Hon arbetar med professionell coaching inom arbetsmarknadsinriktad rehabilitering med unga vuxna som lider av psykisk ohälsa och komplex problematik. Adventure of life är namnet på hennes enskilda firma och även på hennes blogg som du hittar HÄR. Livet är nämligen ett äventyr att uppleva och inte ett problem att lösa.

  Jag klättrar i träd ibland. Att sitta lutad mot en stam med dinglande ben får mig att känna kontakt med himlen där mina reflektioner, tankar och drömmar kan få virvla fritt likt löv i vinden för att sedan lugnt lägga sig tillrätta och skapa en visshet i hela mig. I trädets famn så känner jag mig fast förankrad och trygg och kanske är det vad som behövs om man ska våga drömma de där små och stora drömmarna. Det är en av mina tankeplatser över livet som blev, livet som är och livet som kommer.
  bild 2 (5)

  I mitt träd så minns jag den där unga självkritiska och osäkra kvinnan som växte upp i en liten by med röda knuttimrade hus och som drömde om att resa ut i världen. Nu möter hon den äldre versionen av sig som både bott utomlands och rest jorden runt själv och som numera har en helt annan syn på sig själv och sin förmåga. Hon som drömmer om att göra den här världen till en bättre värld om så bara genom att få människor att våga förändra sina liv. Om livet som kommer vet de båda inget men som de drömmare de båda är så väver de stjärnstoft över pippihus, mer frihet och utvecklingsvägar kantade med resor.

  Precis som i resan livet så är det inte alltid man har hela resrutten klar för sig men ibland blir livet så mycket mer än man önskade och man hamnar precis där man är ämnad att vara inom vissa områden medan man fortfarande trevar sig fram på okända myrmarker inom andra. Det är ok tänker jag, det är ju det som är att vara människa i livsäventyret.

  Att läsa på högskola fanns inte i mitt yngre jags stjärnströsslade drömhimmel men det var det som öppnade dörren till att känna efter vad som är viktigt på riktigt. Det var även det som låg till grund för att kunna arbeta med förändringsarbete och motivation. Lite visste den där unga drömmaren om att hon skulle arbeta med något som hon själv ansåg var världens roligaste arbete med bild (16)människor som vissa betraktar utifrån deras historia, diagnoser och mående men vars förändringsresor egentligen är inget annat än hjältehistorier.

  I mitt arbete som coach möter jag unga människor som samtliga lider av psykisk ohälsa av något slag. Sedan fem år arbetar jag på en fantastisk arbetsplats med samsyn kring förändringsarbete och där vi alla har olika erfarenheter, utbildningar och roller som gagnar den grupp vi möter. Det var ett drömjobb som fann mig istället för tvärtom vilket är en intressant erfarenhet för mig som kan vara väldigt målmedveten och som gärna planerar hur jag ska ta mig dit jag vill. Livets magi när den är som bäst.

  De jag coachar har många gånger uppväxter som ofta är långt ifrån varma tjärnar, små grusvägar och den trygghet med familj och vänner som utgör min barndomskuliss. Det har fått mig att reflektera kring hur jag hamnade just här? Hur kan jag möta människor som mår såpass dåligt och ibland har varit med om så tuffa saker när jag själv inte har en aning om hur det är?

  bild (10)

  Livet och mitt yrkesval har fått mig att inse att det inte alltid är igenkännandet av situationen och erfarenheten du behöver i mötet med någon som har det svårt utan erkännandet som människa och förståelse för vem man är och var man befinner dig. Att bli sedd, lyssnad på och bemött är viktigt för alla. Hur möter du någon som ibland inte ser sitt värde och har tappat tilltron till sin egen förmåga? Som medmänniska men med tilliten till att de åtminstone ska kunna se lite mer av sina styrkor, drömmar och möjligheter när de kliver ur rummet. Men inte påklistrade utav mig utan upptäckta och synliggjorda av dem själva.

  Längs med livets stig har jag funnit mina svar och samlat erfarenheter som ligger till grund för mitt sätt att se på livet och människan. Genom att övervinna min egen osäkerhet för att våga gå min egen väg i drömmars riktning har lett till att jag kan lita på att andra kan göra detsamma även om jag inte delar deras bakgrund eller erfarenhet. Jag som själv har tränat mig i att våga göra obekväma val som att fortsätta läsa till beteendevetare när olyckskorparna kraxade om att det inte fanns några jobb, säga upp mig från ett fast jobb och ta mina sista sparpengar för att ha råd med det beslutet och för att betala en coachutbildning när mitt inre sa att det var min rätta väg. De valen har lett mig rätt för att jag litade på min egen visdom och det jag visste var sant för mig. Det vill jag att andra ska få upptäcka, men sina sanningar såklart.

  Vi behöver din glädje och att du är glad på riktigt berättade en deltagare för mig en gång i en diskussion. Vi kan alla vara varandras ställförträdande hopp de dagar vi inte tror på oss själva, livet eller framtiden. Det har fått mig att tänka att genom att jag älskar livet och försöker göra det bästa av det så visar jag nog det oavsett om det är min avsikt eller inte. Inte genom att berätta för dem hur de ska leva men ha tillit till att de själva kan skapa det liv de vill utifrån sina förutsättningar, drömmar och förmågor utan att ignorera deras svårigheter, mående eller historia för den skull. Vi går på skattjakt tillsammans men jag är bara kartläsare och de själva avgör när vi funnit skatten.blogger-image-1907282957

  Inom mig bär jag en visshet om att det finns något unikt och vackert i varje människa, ett frö som väntar på att få hamna i rätt jord och kunna gro och växa. De jag möter har många gånger för längesen gett upp hoppet om att det skulle finnas eller våga växa just inom dem. Men sen längs med vägen så lyckas de göra det omöjliga möjligt i sina egna ögon vilket är obeskrivligt att få vara med om. Människors inneboende kraft är något som aldrig upphör att fascinera mig. Som blomman som spräcker asfalten i sin längtan efter ljuset och att få sträcka sig mot skyn. Det är den kraften jag önskar alla kunde finna för vi bär den inom oss även de dagar som är grå.

  Så i trädets mitt så inser jag att drömmaren lär andra drömma. Genom att byta perspektiv eller se sig själv från en annan vinkel eller svara på en ovanlig fråga så kan man upptäcka nya landskap, lösningar och vägar. För min del har jag upptäckt nya perspektiv, sanningar och sidor hos mig själv genom mina resor, trädklättringar, att simma till havs med vilda delfiner utanför Hawaii, rida på elefanters ryggar och att våga kastas upp i luften under en vild lindy hop där det handlar om att landa på båda fötterna (vilket du bara kan göra om du är i nuet och steget). Det är alltså både min äventyrare, drömmare, dansare och utforskare som har lett till den jag är och vad som är viktigt för mig. Att göra skillnad har blivit en av mina ledstjärnor.

  KLTTER~1Jag vill uppmana människor att göra det de tror på och tro på det de gör. Även om man är osäker på om man klarar det så är det precis som att klättra i träd, om man tar en gren i taget så kommer man till sist till toppen om det är dit man vill nå. Under klättringen kan hamna på de mest spännande platser utan att ha en aning om vart man är på väg. På vägen upp eller i vilan kan man lära sig av de grenar som inte bar men ännu mer av de som gav stöd och en kraft att klättra vidare i livets träd.

  Tack Liv! Jag blev plötsligt så sugen på att hitta ett bra  klätterträd! 

22 svar

 1. Tina skriver:

  Tack för ännu en härlig sommarblogg. Det ger mig pepp och jag blir så glad och stark i att våga vidare och tro på livets möjligheter. Lycka till och jag tar ett steg i taget för jag vet att det förändrar min fortsatta resa med stora steg.

  • Liv skriver:

   Tack Tina för de snällorden <3 Jag tror som du på att våga och finna möjligheter och att veta att varje steg gör en skillnad.
   /Liv

 2. Tack för en fin sommarblogg! Det du skriver känns så bekant. Jag känner verkligen igen tankegångarna hos mig själv. Jag tar med mig det att det inte är erfarenhet vi behöver utan förmågan att lyssna. Inget nytt men bra att påminnas ändå.

  • Liv skriver:

   Tack Dorotea <3. Ja, det är ju i lyssnandet det magiska händer tycker jag och vad härligt när tankegångar kan mötas.
   Kramar

 3. Gisan skriver:

  Åh Liv vad jag önskar att du fick sommarprata.
  Du har så mycket klokt och härligt att dela med dig av.
  Att jag har träffat dig IRL gör dina skrivna ord än vackrare.
  Jag ser och hör dig när jag läser inlägget.
  Önskar att du skulle följa Livskrafter och göra en pod.
  Den skulle vara livsberikande. Kram och tack

  • Liv skriver:

   Jag önskar också jag fick sommarblogga en dag. Podcast är inget som ligger i planerna men vem vet, en vacker dag kanske. Tack för den peppen <3 Är så glad att vi mötts i verkliga livet och inte bara i orden finaste Gisan.
   Kramen

 4. Tack för en viktig berättelse – och tack för att du gör skillnad för våra barn och ungdomar!:)

 5. Pia Gustafsson Westerman skriver:

  Tack för fina och viktiga ord! Vet att du verkligen gör skillnad på ditt jobb, de som möter dig har tur!

 6. Veronica skriver:

  Fina Liv! Vilken underbar läsning!! Alla ord på sin plats som bildar den helhet som fångar! Så klokt! Så välskrivet och formulerat! Så oerhört intressant och tankeväckande!! <3

 7. Di skriver:

  Du har berikat mitt liv finaste,genom en insikt att livet är så mångfasetterat ! Kramar och tack för de fina sommarbloggs orden.

 8. Zoila skriver:

  Kära Liv. Härliga tankar om livet och erfarenheter. Att kunna hjälpa andra måste kännas meningsfullt. Att göra misstag, att våga vara sårbar , att förverkliga sina drömmar, att vara öppen för vad livet ger, det är att leva livet tycker jag.

  • Liv skriver:

   Det tycker jag med.. så fint skrivet för det är ju sårbarheten som gör oss till människor. Det är verkligen att leva livet <3

 9. Britt skriver:

  Tack! Behöver inte säga mer. Tack!

 10. […] Liv Öström På en av Johanna Nilsson ordnad promenad med närvaro och utmaningar gick Liv vid min sida. Liv arbetar med ungdomar som med hennes hjälp finner det egna ansvaret och tilliten, Liv är coach och beteendevetare och vad jag har förstått så gör hon skillnad för de hon möter.  The adventure of Life är bloggen du kan möta henne i text. […]

 11. Eva Burman skriver:

  Tack Liv för att du ger våra ungdomar liv då du möter dem i deras svårigheter. Vilken tur och lycka att du hade din familj, ditt hem, din by och ditt träd. Vilken resa du har gjort. Tack för att jag kan känna hopp för att du och ditt team kan stödja och rädda våra ungdomar ja de är vår framtid.
  Kram!
  Eva

  • Liv skriver:

   Men tack Eva!Hade helt missat din kommentar från förra sommaren men upptäckte den nu när jag funderade över vad jag skrev förra sommaren. Så himla fina ord du skrivit och jag är tacksam över att jag får vara en del av deras processer och resa och när de finner sina egna vägar..
   Varm kram från Liv

 12. […] Liv skrev en #sommarblogg förra sommaren som lästes av många, vill du så finns den här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *