• Osammanhängande om sammanhang

  Karin 4
  Dags att välkomna och presentera Karin Holmberg. Jag tänker på Karin som en vän och kollega, omtänksam och överraskande. Glädjen  i att hon sa ja till att sommarblogga består i de pusselbitar jag fick som gör bilden klarare och än mer glimrande.

   

  Gåendes i motgång och framgång

  Mamma, hur är jag? frågade den lilla tjejen och mamman, som fortsatte med dammsugningen, svarade något sådär i förbifarten. Vad minns jag inte. Det är konstigt att en sådan liten glimt från barndomen etsades fast i minnet.

  Men på något sätt så blev det det startskott jag minns på min resa som utforskare av fenomenet Människan. Föräldrahemmets bokhyllor var många och jag plöjde igenom mycket, ibland på ålderdomlig svenska och inte alls anpassat för barn.

  Som elvaåring handlade jag på bokrean böcker som Kroppsspråket, Människans vanföreställningar, Moral, Att vilja, Om människans moraliska villkor och liknande titlar. Så gubbar som Julius Fast, Ingemar Hedenius, David Ingvar, Hampus Lyttkens och Piet Hein blev extralärare eller guider på resan.bok3

  Gissa om jag blev lycklig när jag i gymnasiet fick Psykologi på schemat. Jag minns att jag önskade att alla fick möjligheten, det borde varit ett självklart ämne i grundskolan. Utbildningen tog en annan riktning och jag blev civilekonom med redovisning och finansiering som inriktning. Det var lätt och roligt och oändligt många konteringar, budgetar, bokslut, årsredovisningar, deklarationer och rapporter följde.

  Det var 80-tal och så kom New Age med en ny bokflod och också en störtflod av kurser och alternativa behandlingar. Ledningsgruppsmötena varvades med zonterapi och akupunktur, styrelsemötena med meditation och månadsrapporterna med qi gong. Det blev 90-tal och finanskris och luften gick ur fastighetsbranschen där jag för tillfället var ekonomichef, men min luft tog inte slut. Jag testade frigörande andning, slutade äta rött kött utan att veta varför. Jag tog nästa steg i karriären och hade en koncern att hålla ordning på och så gav jag reikibehandlingar, och för säkerhets skull läste jag in vårdskolans Anatomi och Fysiologi på kvällarna.

  Ryggsäcken blev större och större och en längtan efter att kunna ägna mig på heltid till att hjälpa andra började röra sig i bröstet. Under åren hade jag träffat mängder med personer som på olika sätt gjort verklighet av sådana drömmar. Ekonomen i mig sa stopp. Duracellkaninen fortsatte ett dualistiskt liv. anatomiSå då blev det psykologistudier på kvällstid, bara för att det är så spännande. Vetgirigheten och nyfikenheten drev sökandet och finnandet framåt.

  Vi är alla ett, men i att vara människa ligger också ett utanförskap, vi är alla separerade. Mitt livs stora intresse kunde jag inte dela med ”livskamrater”. Min berg- och dalbana, mitt liv, är bara mitt.
  Min livsresa för med sig helomvändningar, i arbetet och privat. Även det bidrar till livskunskap och personlig utveckling. Det finns ingenting att vara rädd för. Rädsla är en konstruktion i huvudet, som hindrar så många från att leva såsom deras själ och hjärta längtar efter. Vik ner det ängsliga egot.
  Förändringar hjälper oss växa.

  Nästa anhalt på resan blev som avdelningsdirektör och fakultetsekonom på ett universitet. Att dirigera solister, primadonnor bland professorer styrda av konsensustänk och myndighetsutövning är som att verka i en annan värld än börsbolagets. Utmaningen i kulturkrocken kryddade jag med studier och en uppsats inom praktisk filosofi, Naturens betydelse för hälsan. Under de här åren försökte jag få den yttre och och inre resan att sammanstråla, så det blev en utbildning till Hälsoinspiratör och jag engagerade personalen i ett projekt, Satsa friskt, som jag drev parallellt med ekonomijobbet. En kurs i Mentorskap kittlade igen den där längtan efter att helt kunna ägna mig åt det viktigaste och roligaste jag vet, att hjälpa fenomenet Människan i sin utveckling. Men hur?

  2012-10-04 08.52.41

  Någon drog i nödbromsen på tåget jag färdades och allt blev stilla. Läkaren hade aldrig haft någon patient som scorat så högt i testet för utmattningsdeprimerade. Nej, tack. Ingen medicin. Nej tack. Jag visste ju redan mycket om det här och blev inte rädd utan använde mig av naturens helande kraft. Jag tackar för tvärniten. Här fanns också ett lärande, och en möjlighet.

  Några veckor senare sitter jag på en parkbänk och så kommer det ord ur min strupe som liksom inte passerat Gå; jag ska starta eget! Det kändes som en explosion i Solar plexus. Fysiskt.

  Det hade blivit en lång resa, en pilgrimsfärd över stock och sten mot ett mål som jag letat så länge efter. Nu började alla pusselbitar ramla på plats och som coach är jag nu i mitt Finisterre, ”making the path by walking”, som David Whyte uttryckt det.
  Det livslånga lärandet och utvecklingen kommer alltid att vara mina följeslagare på min livsresa och just nu är det neurovetenskapen som fångat mitt intresse.

  Mamma, nu vet jag att det är inte hur jag är utan att jag är som är grejen.

  Jag vet också att följa sitt hjärta, utan att hjärnan kan få svar på frågan varför, är livsviktigt!10003266_10201860457416766_2138219955_n

  Karin Holmberg
  www.coachlange.se

  Varmt tack Karin!
  Inger

   

   

   

  Inlägg taggade med ,

14 svar

 1. Tina skriver:

  Vad härligt att läsa Karin jag har också kombinationen ekonomi och hälsa en härlig blandning, ena stunden få vara inne i siffror och grotta och sedan ut bland folk och inspirera. Ibland blir jag frustrerad att jag kommer vidare inom ekonomin, men inte med firman, men jag vet att en dag vänder det. Tack för dina tankar. Lycka till!

  • Karin skriver:

   Tack Tina, att få arbeta med människor och deras utveckling är lycka för mig.

   Hur vill du att det ser ut den dag när det vänder? Hur tror du det känns då?
   Lycka till!

   • Tina skriver:

    Det kommer att kännas som en befrielse och enorm glädje eftersom jag känner att det är meningen med mitt liv, men jag måste lära mig vissa saker innan jag kan göra det jag ska göra. Det är att ha tålamod och vara öppen för möjligheterna som kommer på min väg. Hur jag vill att det ska se ut 🙂 att jag får inspirera genom att fara runt och föreläsa, skriva, surra i radio, vägleda i samtal. Just nu har vi anställt en ny person på min avdelning som är löner och det är min uppgift att handleda honom. Jag njuter vilken bra träning och erfarenhet för framtiden. Jag är en praktisk människa har svårt att gå högskolekurser för att ta mig framåt det funkar inte utan erfarenhetens väg och praktiska utbildningar. Tack för ditt svar.

    • Karin skriver:

     Tina, ibland är det bra att inte vänta tills allt är på plats, utan att bara börja med något av det man tycker allra mest om att göra – för att det är kul och känns rätt.

     Vad skulle du vilja göra först i din firma?

 2. Liv skriver:

  Tack för att jag fick följa din vindlande resa genom livet och stunden på bänken när insikten kom så där som en blixt från klart himmel som den ibland gör så att man vågar följa hjärtat utan att hjärnan vet svaret på varför.. för det är ju då man hamnar så rätt… jag vet för jag har själv gjort det och även om jag vacklade ibland så visste jag att det var rätt val och sen hamnade jag precis där jag ska vara och det är jag så oerhört tacksam över.

  Kramar från Liv

  • Karin skriver:

   Ja, Liv, visst är det så, att våga låta hjärtat vara med och bestämma, utan censur från hjärnkontoret. Det är inte ett dugg konstigt att det finns oändligt många låtar på det temat..

   Gott att höra att du visste du gjorde rätt val och hamnade där du ska vara. Den känslan är ju helt fantastisk. Wow!
   Tack för din fina respons, jag blir så glad!

   Stor kram!

 3. Eva Burman skriver:

  Hej Karin!
  Att få följa din livsresa,genom kunskapstörst och nyfikenhet att beja alla dimensioner i livet känns härligt att få läsa. Men framförallt att bejaka att du är du!
  Tack!
  Soliga,hälsningar!
  Eva Burman

  • Karin skriver:

   Ja, jag är bäst på att vara just jag. Tänk att det kan ta tid innan det sjunker in på riktigt. 🙂

   Den dagen jag inte längre är nyfiken, kommer förhoppningsvis aldrig. Inte ens den sista, för vem vet vad som finns runt hörnet då?

   Tack för dina rader!

   Varm kram.

 4. Vad många steg och livshändelser vi ibland behöver gå igenom för att komma dit vi egentligen skulle varit från början. Men erfarenheten bygger oss.

  Tack för din resa!

  /Dorotea

  • Karin skriver:

   Ja, tänk!
   Tur att man inte alltid vet. Tur också att man samlar allt i den där ryggsäcken, även om man inte vet vad man ska ha allt till. Nu finns det liksom nåt för alla, att rota fram om behov uppstår..Det kan jag känna som en mening med det hela. För att det är så härligt att dela med sig, till den som vill ha.

   Tack för din kommentar.

   Solig kram!

 5. […] Karin Holmberg Kloka och så oerhört vänliga och omtänksamma Karin. Östgöten som bor och verkar i Skåne. Karin pratar och berättar gärna om hur vår hjärna har det, hur den påverkas och mår av våra val i livet. Coach Lange heter företaget hennes. […]

 6. Di skriver:

  Hur får man förnuftet att våga säga Gå och välja att starta eget ? När kroppen skriker stanna och ta det lugnt? Hur vågar man hitta styrkan och drivet då? Fascinerad över din styrka! Tack för att du berättade att det går! Trevlig sommar

  • Karin skriver:

   Hej Di, mycket kloka och intressanta frågor!
   Det finns de som uttryck förundran över mod. En annan sida av saken kan kallas dumdristighet.
   En nyckelfråga när man (eller en del av en) vill något annat/nytt är vilket trygghetsbehov man har. Hur är det med rädslor, vad består de av – egentligen. Vad är viktigt för mig i mitt liv?

   Jag behöver vara sann och få utlopp för det jag älskar mest av allt. Där kan man hitta drivet.

   Men samtidigt hade jag en sliten hjärna som behövde tas om hand och respekteras. Därför fick jag välja väldigt noga vad som fick kosta energi.
   Jag får ännu tydliga signaler, kontoutdrag från energikontot, som talar om när jag är på väg, eller har övertrasserat. Det är numera en ständig medveten balansgång mellan insättning och uttag.
   Denna min erfarenhet är något som nu är en viktig del i mitt arbete.
   Må gott, kram!

 7. […] dag presenteras Karin Holmberg Kloka och så oerhört vänliga och omtänksamma Karin. Östgöten som bor och verkar i Skåne. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *