• Leva och lära – låt hjärtat vara med.

   

  En gång har jag träffat Anna Numell IRL. Hon var exakt så kärleksfull och energisprudlande som jag uppfattat henne via facebook! Här delar Anna med sig av sina viktiga lärdomar av sitt lärande. Vill du fortsätta ta del av Annas tankar finner du henne på bloggen The Spectacular Life

  Anna Numell är Hälsopedagog, Beteendevetare och Friskvårdskonsult med en stor passion för yoga. Med en ödmjuk närvaro anna nutvecklar, invecklar, samtalar, föreläser och bidrar hon till människor att finna sin potential och nå sina drömmar! Just nu genomgår hon en spännande utveckling med sin intuitiva gåva, där hon vägleder andra till insikter och ökad medvetenhet.
  Varför vara som alla andra – när vi föddes som unika individer?!
  Vill börja med att tacka härliga Inger Eriksson och Framgångsbyrån för denna fina möjlighet att få bidra med mina tankar till Er! Att få bidra till andra och till vår värld gör mig levande och hela kroppen fylls av champagnebubblor. Min tro är att vi lär hela livet och jag älskar att lära. Så det jag vill dela med mig av till Er är det förord som jag skrev till min kandidatuppsats på hälsopedagogiska programmet, som handlar just om det lärande jag gjorde på min utbildning på tre år.
  ”Förord och Tack
  Lärande för mig handlar om att lära hela livet och denna uppsats är ett tillfälle till lärande som snart är över. Nya tillfällen för lärande kommer att ta vid av ett nytt, följt av ett till och ett till. För mig är det lärande som är viktigast det som sker från hjärtat, för det jag lärt mig i livet är att lyssna på mitt inre och reflektera över det jag lär.
  Förordet som du kommer att ta del av kanske inte innebär vad ett standardförord brukar innebära. Du som läsare kommer att få ta del av min resa från början av min utbildning till min sista uppgift, min uppsats som du håller i din hand och det lärande jag gjort på vägen. Förordet kommer således innebära att jag vill skapa en förståelse för de val jag gjort i uppsatsen, samt kan ses som ett argument för just de valen.
  Så varmt välkommen till ett annorlunda förord – mitt förord!

  Tre års utbildning – tre års personlig utveckling – tre års läroprocess är snart till enda. De här tre åren har för mig inneburit ett lärande i att släppa prestationen, att släppa taget om presteraren i mig. För tre år sedan hade det enda viktiga varit att prestera den bästa texten, som även inneburit en sönderstressad Anna med magont och dåligt humör. Det i sin tur hade inneburit att jag påverkat min dotter på samma sätt och utsatt henne för samma stress. För tre år sedan skulle jag presterat 200 %, och både mitt och min dotters välmående skulle kommit i andra hand. Idag har jag insett och är medveten om att jag har ett val och väljer annorlunda.
  En fråga som jag ställt mig ofta under dessa tre år är: vad är viktigt för mig i livet? Och varje gång har jag fått samma svar: att må bra och ha roligt! Så det är de valen jag lärt mig göra i varje ögonblick. När presteraren i mig har kommit på besök (vilket har skett ofta) har jag valt mig, jag har valt att må bra och ha roligt tillsammans med min dotter. Jag har valt att må bra först. I början var det oerhört svårt och jag hade ångest varje gång som en examination skulle lämnas in. Det jag insett är att ett arbete kommer alltid att kunna förbättras och det viktiga för mig är att jag gjort mitt bästa, och att jag är nöjd. Det allra viktigaste är dock att både jag och min dotter mått bra på vägen. w&t
  En av mina viktigaste uppgifter i livet är att vara en god förebild för min dotter och leva som jag lär. Som en vis person sagt: ”barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör”. Det innebär för mig att vill jag vara en bra förebild för min dotter behöver jag välja det som får mig att må bra, och att jag leder mig själv till ett liv där jag gör val för min skull, inte för att bli godkänd av någon annan.
  Större delen av mitt liv har jag försökt att passa in i ”mallar” och ”boxar” som för mig har känts för trånga och jag vet att jag inte passar in i dem och vill det inte heller, för jag är större än så. Jag vet inte hur långt ett förord ska vara och min första tanke var en halv sida, dock insåg jag snabbt att förordet kommer vara en viktig del i min uppsats och får bli så lång som det är menat att det ska bli. Att dela med mig till dig som läsare av den läroprocess jag gjort de senaste tre åren känns viktig för mig för din förståelse av min uppsats, för det är för dig som jag skriver, vem du än må vara.
  Så mitt lärande har inneburit att jag gått från att jag godtagit att bli både dömd och bedömd av andra som inneburit att jag slutat att ta plats, förminskat mig själv, till att jag tagit tillbaka min egenkraft. Jag står upp för mina åsikter och de val jag gör i livet, även när de inte passar in i ”mallar” och ”boxar” som andra skapat. Jag tillåter mig idag att vara den jag är och anpassar mig inte till en liten och för trång ”mall” eller ”box” för att passa in och bli omtyckt. Jag väljer att leda mig själv och vet att jag inte längre behöver prestera för att duga. Jag gör det bästa jag kan och det är gott nog. Det finns ”mallar” och ”boxar” överallt i vårt samhälle och jag är medveten om att det är något jag behöver förhålla mig till. Det härliga är just medvetenheten i det, för det ger mig ett val i varje situation, och det är i förhållande till dessa ”mallar” och ”boxar” och andra människor som jag också utvecklas som person och utvecklar mitt självledarskap.

  Det jag ser är att detta kanske kommer vara något som är provocerande för den akademiska världen som innebär mycket ”ramar” och Forskning”mallar” som vi skall passa in i. Det innebär inte att jag gör den akademiska världen till fel, det innebär att jag väljer att gå min egen väg oavsett vad andra tycker, egenmakt – empowerment. Jag testar nyfiket mina gränser för det är det sätt jag vet att jag utvecklas på, ett lärande för livet och för mig högsta formen av självledarskap. Det innebär att jag lär mig leda mig själv till hälsa och välmående, hälsopedagogik.

  Intentionen i min uppsats är att leda läsaren genom att förmedla den kunskap som uppsatsen innehåller på ett tydligt och lättförståligt sätt. För mig innebär uppsatsen att förmedla kunskapen även till en målgrupp som inte har en akademisk utbildning och de som inte är insatta i ämnena hälsa och pedagogik. Det innebär att upplägget på uppsatsen kanske inte är akademiskt korrekt, dock innebär det att texten är lätt att följa och jag leder dig som läsare igenom texten hela vägen. Förmågan att leda läsaren i texten är för mig en kärnpunkt i pedagogiken och det oavsett vem läsaren är. Denna förmåga och kunskap är något som jag internaliserat i mitt förhållningssätt under hela livet, jag har förvärvat kunskapen och har förmåga att uttrycka pedagogiken i skrift. Att leda läsaren genom min uppsats och samtidigt göra det med min egen berättarröst, inte en standardiserad akademisk röst. Det innebär för mig utveckling av mitt självledarskap, att jag behåller min röst för att uttrycka det som är jag, tillåta mig egenmakten, och genom språket uttrycka mig själv. I texten lever jag verkligen som jag lär och utvecklar på så sätt mitt självledarskap ytterligare.

  Förordet vill jag avsluta med att tacka de personer som bidragit till min uppsats och den utveckling jag gjort under tiden jag har arbetat med den. Först vill jag tacka mina handledare för att jag fått den handledning jag har behövt, för att bli ännu tydligare i mitt självledarskap. Mitt eget självledarskap är något som tydligt utvecklats i interaktionen med handledarna. Ni har hjälpt mig på vägen till insikten att jag behöver släppa taget för att skapa flöde i processen med min uppsats. Ett stort och hjärtligt tack till Catrin Frisemo som varit min skrivmentor. Tack för alla härliga, utvecklande och inspirerande samtal som lett till många kloka insikter och som bidragit till att min skrivprocess gått framåt. Ett stort tack till Pamela von Sabljar som gav mig möjligheten att göra den empiriska dataproduktionen på Självledarskapslägret DNG 360°, utan den möjligheten hade det inte blivit någon uppsats. Vill även tacka Pamela för den del du bidragit med till mig i min personliga utveckling under våren. Ett varmt och innerligt tack till alla deltagare på lägret som gjorde det både möjligt och enkelt att som forskare delta på lägret. You rock! Dream it, wish it and JUST DO IT!

  Det sista tacket och det största vill jag av hela mitt hjärta ge till min underbara dotter! Min största inspirationskälla i livet. Hon är den som visat och visar mig dagligen vad livet handlar om och jag är hjärtligt tacksam för att hon har valt just mig till sin mamma. Det är för henne jag vill leva som jag lär, så mitt ”runda jag” har insett att jag inte vill passa in i en fyrkantig box, det är inte jag. Jag vill helt enkelt inte passa in, jag vill vara den unika jag som jag är.

  Min tanke med att dela med mig av mina upplevelser, mitt lärande och mina erfarenheter är att igenkänningsfaktorn ofta är hög och för att visa att vi inte är ensamma att känna och uppleva det vi gör. Lär, utvecklas, känner motstånd, frustration, glädje och lycka gör vi alla! Vi människor är lika i så mycket och det är det som för oss samman, samtidigt som vi alla är unika och för mig är det en av faktorerna som gör livet så spännande, vi har alltid något gemensamt samtidigt som vi kompletterar varandra med vår unikhet!

  ”Jag lever inte alltid som jag lär – men jag lär så länge jag lever” – Anna Numell
  Ett Ödmjukt tack för att du läst och tagit del av mina tankar! Min önskan är att det gett dig insikter och ökad medvetenhet.
  Kärlek ~ Glädje ღ
  (¯ `* ¤ .¸.¤*´¯)
  . . . . Anna . . . .

  Tack Anna för kloka reflektioner! Gillar att du var rund i det fyrkantiga.

4 svar

 1. Magdalena skriver:

  Åh vad glad jag blir av att läsa ditt förord Anna! Personligt, äkta och inspirerande!

  • Anna skriver:

   Ett ödmjukt tack härliga Magdalena för dina fina ord om mitt inlägg ❤

   Det värmer i hjärtat att veta att det jag upplevt och skriver inspirerar ❤

   Skapa dig en magisk dag!

   Kram Anna ❤

 2. Elaine skriver:

  Underbara Anna, så bra skrivet och beskrivet <3 Du är en underbar mamma och en lika underbar vän <3

  • Anna skriver:

   Finaste Elaine ❤ tack älskade vän för dina ord! Blir alldeles varm i själ och hjärta ❤

   Kärlek ❤ Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *