• SMARTA Mål

  Satte mig ner i morse och såg över den Bokslutsövning jag brukar ge mina klienter och kunder vid den här tiden på året. Jag gör den alltid själv under någon av de där lugna dagarna kring jul och nyår. Det är ett riktigt bra sätt att se över det gångna året, ta med sig bra beteenden och se vilka som kan finnas kvar i minnet blott. Sedan tar jag det spännande steget in i året som kommer.
  Inför ett sånt jobb med sig själv kan det vara bra att ha bra perspektiv när du ser på dina mål. Här har jag den vanligaste modellen SMARTA mål.


  SMARTA Mål
  Specifika
  Mätbara, i numeriska tal är det givet men om det handlar om känslor och upplevelser kan du alltid skapa en skala.
  Angelägna, för dig!
  Realistiska, småtråkigt ord, men se det i balans med orealistiska/onåbara, men var uppmärksam på vad du bedömer som realistiskt, är det rädslan som får avgöra? Du lär dig mer när du spänner bågen något.
  Tidsbegränsade, deadline. Vart är målsnöret?
  Accepterade, för dig!
  Sedan kan det nog vara en bra hjälp med sju principer för ditt målarbete.

  Sätt mål som är utmanande, tändande och realistiska
  Uppnåeligt men inte för lätt. För lätt är inte motiverande, svåra och utmanande lär dig mer. Väljer du mellan att spänna bågen, ta i eller att lägga målet lågt, höj då ribban – du lär dig mer av utmaningen.

  Påverka resultatet direkt
  Skilj på mål och uppgift. Uppgiften/aktiviteten är det du måste göra för att nå målet, planera och påbörja handling direkt

  Mät dina framsteg
  Tidsgräns, deadline
  När kommer jag uppnå målet?
  Hur mäter jag målet? Tid, antal, en känsla?

  Undersök dina resurser
  Undersök styrkor hos dig själv, kan jag dra erfarenheter av något annat och applicera här?
  Gör en lista över dina resurser, personer omkring dig eller längre ifrån, saker, förebilder, personliga kvaliteter, ekonomi, nätverk/kontakter.
   

  Beräkna kostnaden
  Vad är kostnaden för att uppnå dina mål? Har du möjlighet att betala? Det handlar inte främst  om pengar. Det kan vara tid, vanor, mönster, relationer. Ekonomer pratar om alternativkostnad, vad kunde du gjort om du inte satsat på ditt mål. Är du beredd? Påverkar ditt mål och din ”kostnad” din omgivning? Ha en plan även för detta och kom ihåg vad som är viktigt för dig, vad du vill och behöver.
  Ex. börja morgonpromenera före jobbet. Orka gå upp – lägga sig tidigt, älskar sena kvällar och ett visst teveprogram eller de ensamma timmarna uppe = kostnad, gå och lägg sig.

  Gör en handlingsplan och börja betala
  Lärandet finns i görandet. Penna och papper. Bryt ner målet i delmål, fira när du når dem. Gör resan till en rolig färd. Det finns ingen poäng med att sträva mot våra mål och drömmar om vi inte har roligt!

  En tusenmilafärd börjar också med ett steg, du kan äta en hel elefant bara du tar en tugga i taget! Gör något varje dag som tar dig i riktning mot ditt mål, din vision. Lägg till en ny vana, ett nytt beteende i taget inte allt på en gång.
  Fundera på ditt känslomässiga mål med målet – hur vill jag känna när jag nått fram? Vad skall det ge mig på ett andligt, känslomässigt plan? Det är annars inte ovanligt att en känsla av tomhet, besvikelse infinner sig i mål. Känn efter hur du vill känna och känn just så för ditt mål!
  Håll utkik efter underlaget till att göra ett bokslut. Jag lägger till det så snart jag fått till det med pdfen..
  Njut din torsdag, Inger

6 svar

 1. Anette Ryan skriver:

  Hej syrran! JAg har gett dig en liten utmärkelse, Liebsters Blog Award, för bloggar med färre än 200 följare. Du hittar all info på min hemsida. http://www.stuganioz.blogspot.com

  Ha en fin fredag.
  Kram Anette 🙂

 2. Lev Ditt Liv skriver:

  Hej Inger.
  Denna är toppen, jag gillar smarta mål.Konkret och lätt att ta till sig..
  Kör så det rycker//Kram Mia

 3. Framgångsbyran skriver:

  Tack för utmärkelsen!! Wow! Vad fint! Kram till er båda 🙂

 4. a Lady & a Tramp skriver:

  Tack inger för inspiration!
  Speciellt avsnittet ”beräkna kostnaden” är så otroligt viktigt. Där är allt.

  Och jag hade sååå gärna välkomnat dig upp på ett julbord, julmaten är väl en sak i sig, men miljöerna..stämningen… då skulle vi gått först på sävargården och sen på skeppsvik herrgård. Mmm…. ! Nästa år kanske, vem vet? =)

 5. Eva skriver:

  Bokslutet tror jag mycket på. Det brukar funka på mig, när jag har gjort liknande tidigare. Det är så bra att tänka till och roligt att gå tillbaka till. De mål/drömmar jag ställde upp förra året slog alla in detta år. Det är viktigt att få ner det på papper. Att göra det ”verkligt!.

  Men smarta-mål har aldrig funkat på mig 🙂 Varför.. ja det tar nog alldeles för lång tid att reda ut än jag kan skriva här 😉

  Intressant blogg!

 6. Framgångsbyran skriver:

  Johanna, jag ser fram emot julbord ett annat år! 🙂
  Eva, det finns så mkt verktyg och modeller. Allt funkar inte för mig heller. Det triggar inte alls. Poängen för dig är att du har sånt som funkar, som tar dig framåt!
  Hoppas vi ”ses” igen 🙂
  God Jul!!
  Inger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *