• Sju principer för ett framgångsrikt målarbete


  Sätt mål som är utmanande, tändande och realistiska
  Uppnåeligt men inte för lätt. För lätt är inte motiverande, svåra och utmanande lär mig mer. Väljer du mellan att spänna bågen, ta i eller att lägga målet lågt, höj då ribban – du lär dig mer av utmaningen.

  Påverka resultatet direkt
  Skilj på mål och uppgift. Uppgiften/aktiviteten är det du behöver göra för att nå målet. Planera och påbörja handling direkt. ”Vad kan du göra idag som tar dig närmre målet”.

  Mät dina framsteg
  Tidsgränser, deadline. När kommer du uppnå målet?
  Hur mäter du målet? Måttenheter kan vara vad som helst, tid, antal, en känsla.

  Undersök dina resurser
  Undersök styrkor hos dig själv, kan du dra erfarenheter av något annat du gjort och applicera här?
  Gör en lista över dina resurser, personer omkring dig eller längre ifrån, saker, förebilder, personliga kvaliteter, ekonomi, nätverk/kontakter.

  Beräkna kostnaden

  Vad är kostnaden för att uppnå dina mål? Har du möjlighet att betala? Det handlar inte främst  om pengar. Det kan vara tid, vanor, mönster, relationer. Ekonomer pratar om alternativkostnad, vad kunde du gjort om du inte satsat på ditt mål. Är du beredd? Påverkar ditt mål och din ”kostnad” din omgivning? Ha en plan även för detta och kom ihåg vad som är viktigt för dig, vad du vill och behöver.
  Ex. börja morgonpromenera före jobbet. Orka gå upp – lägga sig tidigt, älskar sena kvällar och ett visst teveprogram eller de ensamma timmarna uppe = kostnad, gå och lägga dig.

  Gör en handlingsplan och börja betala
  Lärandet finns i görandet. Penna och papper. Bryt ner målet i delmål, fira när du når dem. Gör resan till en rolig färd. Det finns ingen poäng med att sträva mot våra mål och drömmar om vi inte har roligt!

  En tusenmilafärd börjar också med ett steg, du kan äta en hel elefant bara du tar en tugga i taget! Gör något varje dag som tar dig i riktning mot ditt mål, din vision. Lägg till en ny vana, ett nytt beteende i taget inte allt på en gång.
  Fundera på ditt känslomässiga mål med målet – hur vill jag känna när jag nått fram? Vad skall det ge mig på ett andligt eller känslomässigt plan? Det är annars inte ovanligt att en känsla av tomhet, besvikelse infinner sig i mål. Känn efter hur du vill känna och känn just så för ditt mål!

6 svar

 1. Ulrika Gabriel skriver:

  Jättebra skrivet! Jag känner igen alla delar, men gillar din formulering ”beräkna kostnaden”. Det får verkligen kunden/klienten att dels förstå att det inte kommer att vara helt lätt (vilket det inte ska vara), men också se på hur ”delbetalningarna” kan delas upp. Jag ser genast liknelser med att leva på ”kredit” som kanske är fallet innan coachningen.

 2. Karin Ulfhielm skriver:

  Lysande! Så då blir det dags att tillämpa det här på Coachingbloggen! När börjar vi??

 3. Framgångsbyran skriver:

  Visst blir det tydligt med kostnaden? Karin, börjat har vi men klart vi ska sätta mål. Nästa vecka är jag bättre tillgänglig :)Då rackarns…

 4. Gillar verkligen uttrycket med alternativkostnad!
  Läste ett inkassoinlägg hos underbaraclara idag och dessa två ger mig anledning fundera kreativt! För mål har jag och dit ska jag men till vilket pris?
  Har man inte roligt under tiden är det ju ingenting värt!

 5. Anette Ryan skriver:

  Tankeväckande med att det är en kostnad att gå och lägga sig tidigt, ja om man gillar att vara uppe länge förståss, vilket jag gör. Just nu betalar jag alldeles för lite för att gå upp tidigt på morgonen för min morgonpromis men jag ska ta och diskutera detta med ”min revisor” under helgen, då jag har chans att sova lite längre. 😉
  Gillade också att man kan äta en hel elefant via en tugga i taget.
  Kram Anette 🙂

 6. Suveränt! Det är så viktigt att sätta mål och att höja ribban lite. Är det för enkelt finns risken att man struntar i det. Utmaningar är viktiga för vår utveckling och för att växa.

  You Rock!!!

  Ha din bästa kväll!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *