• Jorden vi ärvde och lunden den gröna.

  Tillsammans med mig får kunder, klienter och vänner förr eller senare förstå hur jag ser på eget ansvar. Det är att fullt förstå och ta till sig att jag själv ansvarar för vad mitt liv ska innehålla. Det är inte ett egocentrerat perspektiv som man kan tro. Tvärtom är det tron att jag kan påverka mitt liv och andras. Det innebär att jag tänker på att sopsortera, inte slänga skräp på marken, åka kommunalt mm. Det är mitt ansvar att värna min omvärld också. Att värna vårt arv, det arv vi lämnar vidare till de som nu är barn. 
  Igår tänkte jag på allas vårt gemensamma ansvar. Det vi har för naturen och vår miljö. Jag Älskar träd! De står för historia, de har bevittnat så mycket, under så många år. Det gör mig ledsen att se flera hundra år gamla träd sågas ner utan eftertanke. Vart ska småfåglarna sitta och sjunga? 
  Vad engagerar dig?
  Njut våren. Omfamna ett träd. Stick näsan i gräset och ta ett djupt andetag. Hör fåglarnas sång i träden. Vår natur, vår jord är fantastisk!
  Inger ”Örnen” Eriksson

11 svar

 1. Karin Ulfhielm skriver:

  Så klokt!

  Jag gillar Allemansrätten – den ger oss rätt och den ger oss ansvar = en perfekt kombination av såväl ansvar som befogenheter.

  Tänk om man skulle ta och översätta Allemänsrätt till hur vi möter och bemöter varandra också – att vi har rätt att uttrycka det vi vill och behöver, och att vi samtidigt har ett ansvar för att det vi uttrycker också har en chans att landa hos den andre.

  Tack för det inspelet!
  Kram till dig, du kloka Inger!

 2. Tack för ytterligare ett bra bogginlägg. Jag älskar också träden. I naturen hämtar jag energi och får en närmare kontakt med mig själv.

  Visst är det härligt att själv ansvara för vad livet ska innehålla. JAg föredrar att flyga med örnar framför att hänga med kalkoner 😉

  Kraam

  /Linda

 3. Anette Ryan skriver:

  Kloka tankar. Jag gillar också träd men här är tankarna kring natur och träd annorlunda. Det finns liksom ingen skog av våra svenska mått. Om det finns så kan man iallafall inte utnyttja den som man kan i Sverige. Här finns ingen allemansrätt.
  Tänk vad ens levene kan ändras också bara man flyttar ”lite” på sig. Jag som alltid åkt kommunalt också åker/kör numera bara bil, allt på grund av att avstånden gör att man måste. Men av alla dessa ”måsten” blir man också väldigt lat när man inte behöver bilen. Ibland behöver man skakas om eller bara väckas till liv igen med en tanke från någon annan 🙂
  Tjingeling pa dig ”Skogsmulle”

 4. Classic Style skriver:

  Men du..helt kanon ju..å vettu..jag skrev idag om go Green på min blogg UTAN att känna till ditt..makalös vi tänka sama tankar vi..jominsann hihi..

 5. Classic Style skriver:

  ..så givetvis skriver jag ett tillägg om detta på bloggen..med en länk..

 6. Framgångsbyran skriver:

  http://dreamlifeincity.blogspot.com/2011/05/living-room-in-green.html?spref=fb
  Marie vilken inspiration! Jag trodde verkligen du sett det här och gjorde det som du är så bra på. Hitta ett perspektiv som passar på din blogg! Magiskt!
  Karin, bra perspektiv med allemansrätten! Jag saknar förståelse av den. Har ni sett hur mkt som låg slängt längs vägarna för några veckor sedan? Sånt som människor bara kastar ut från bilen. Nu börjar picnicsäsongen och ingen verkar kunna bära hem något man burit dit, till parken, skogen eller stranden.
  Linda, visst känner man något i naturen, närmre sig själv – absolut.
  Just träd är en sån spegling på liv tycker jag, man ser hur gamla de är. Anette, jag förstår omformningen, samhällen lever olika. Här Kan vi åka kommunalt och skippa bilen i många fall.
  Tack för att ni blir engagerade! Jag vill att era ungar ska ha skog de med 😉

 7. conny skriver:

  Träd finns i massor i Sverige, men nån skog i dess rätta bemärkelse finns inte kvar, utom i små naturreservat. Sverige är bland de sämsta nationerna när det gäller naturvård och skogsskötsel. Så gott som all skog i Sverige har förvandlats till trädåkrar, och de unga som inte sett en riktig skog tror att det är så här skog ser ut. Likadant är det när det gäller djuren som har att leva i dessa trädplanteringar, vi är lika usla på detta område.
  Pengarna styr, därför finns det bara konstgjord natur kvar i Det här landet. Visst kan man fortfarande hitta plättar här och där som ser ut som skog, och då är det områden dit maskinerna inte tagit sig, eller att det blivit för dyrt att avverka där. Så när det gäller djur och natur har Sverige inget att skryta med, vi borde i stället skämmas över de mängder av flora och fauna som vi utrotar pga skövlingen av den Svenska skogen. Däremot är vi världsmästare på att ha åsikter om hur andra länder ska sköta sin natur.
  Svensk natur ska vara som en trädgård med planterade träd, ett visst antal djur av varje sort och bilvägar för timmerbilarna kors och tvärs som skär sönder landskapet. Sverige som nation är ett natursvin som det knappast finns nån motsvarighet till nån annanstans i världen.

 8. Framgångsbyran skriver:

  Det finns inte bara konstgjord natur kvar. Jag lyssnade till en föreläsning för några veckor sedan och har sett bilder på den skog som är skyddad. Men visst har mycket försvunnit. Det finns så jäkla mkt pengar i träd. Men jag tänker på tomtägare som surnar över skuggan på tomten, barr på marken och bara sågar ner flera hundra år gamla ekar!
  jag är glad för ert engagemang!

 9. Lev Ditt Liv skriver:

  Ibland ser man inte skogen för alla träd…Träd är ett fenomen, denna årstid när man kan se från dag till dag hur de växer…Ger skapar lust…Men visst är det konstigt att skräpet ligger kvar efter picknicken. Det borde vara lättare att bära hem tomt än till skogen fullt…utan träd inget syre….inget liv…inte bra..

 10. Framgångsbyran skriver:

  Bra uttryck i sammanhanget!
  Krama ett träd 🙂

 11. conny skriver:

  För kännedom: Det spelar ingen roll om alla träd försvann i morgon för syrets skull. Syret finns lagrat i jordklotet. Träden tar upp koldioxid, därför är det viktigt att det finns träd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *